Sedam razreda lijekova koji ne idu s alkoholom

Ne igrajte se: ovo su lijekovi koji ne idu s alkoholom!

Pacijenti koji uzimaju lijekove i zalijevaju ih alkoholom neće se dobro provesti.

Prema National Institutes of Health, 42 % Amerikanaca priznaje da pije alkohol dok uzima lijekove koji mogu negativno ući u interakciju s alkoholom. Amerikanci sve više piju naročito se više povremeno opijaju općenito i ovo ponašanje je češće tijekom dana kada se nešto može proslaviti, piše Pharmacy Times.

Ljekarnici i ljekarnički tehničari trebali bi podsjetiti pacijente da izbjegavaju alkohol ukoliko uzimaju sljedeće lijekove:

#1 Antibiotici

Brzo lupanje srca, nagle promjene krvnoga tlaka, bol i nervoza u želucu, povraćanje, oštećenje jetre i crvenilo lica samo su neke od nuspojava koje pacijent može doživjeti ukoliko miješa alkohol i antibiotike.

Osim tih potencijalnih učinaka, miješanje alkohola s antibioticima može smanjiti ukupnu razinu energije i usporiti vrijeme oporavka.

#2 Bezreceptni lijekovi protiv bolova

Pacijenti koji piju bezreceptne lijekove protiv bolova i lijekove za temperaturu zajedno s alkoholom, u pokušaju da izliječe/izbjegnu mamurluk mogu zapravo napraviti više štete nego koristi.

Prema FDA, najviše slučajeva oštećenja jetre događa se kada pacijenti uzmu više proizvoda koji sadrže acetaminofen u isto vrijeme, prelazeći trenutnu preporučenu maksimalnu dozu od 4000 mg unutar perioda od 24 sata zajedno s alkoholom.

FDA također upozorava da uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova poput aspirina, ibuprofena (motrin, advil), ili naproksen (Aleve) zajedno s alkoholom, može povećati rizik od krvarenja želuca.

Naime, popularni lijek za mamurluk Excedrin sadrži i acetaminofen i aspirin.

#3 Lijekovi protiv reumatoidnog artritisa

Celekoksib (Celebrex), naproksen (naprosyn) i diklofenak (Voltaren)  – svi su povezani s povećanim rizikom od čireva, krvarenja želuca i oštećenja jetre kada se miješa s alkoholom.

Osim toga, konzumiranje alkohola, dok se istovremeno uzimaju lijekovi protiv reumatoidnog artritisa može otežati liječniku procjenu tolerancije na pripadajuće povećanje jetrenih enzima. Ispijanje alkohola isto može smanjiti gustoću kostiju, što povećava rizik od većih komplikacija za pacijente s artritisom.

#4 Bezreceptni lijekovi za alergiju i lijekovi za gripu

Miješanje alkohola i Tylenola za prehladu i gripu, Zyrtec, Benadryl, Claritin i drugi lijekovi iz kategorije lijekova protiv alergije, gripe ili prehlade mogu povećati rizik od pospanosti, vrtoglavice i predoziranja.

#5 Receptni stimulansi

Pacijenti bi trebali biti veoma oprezni dok miješaju alkohol i receptne stimulanse. Konzumiranje alkohola dok se istodobno koriste receptni stimulansi može uzrokovati da pacijenti ne mogu u potpunosti prepoznati koliko su pod utjecajem alkohola. Ovo je naročito istina kada se stimulant zloupotrebljava, no također se događa kada pacijent uzima lijek kako je i propisano.

#6 Lijekovi protiv dijabetesa

Konzumacija alkohola može imati i kratkoročne i dugoročne učinke na pacijente s dijabetesom, uključujući interakciju s lijekovima protiv dijabetesa i pogoršavanje prethodno postojećih komplikacija.
Primjerice, miješanje inzulina i oralnih hipoglikemika s alkoholom može povećati rizik od hipoglikemijskih reakcija, dok kronični unos alkohola pacijenta koji uzima metformin može predisponirati na mliječne acidoze.

Prema American Diabetes Association, pacijenti s dijabetesom trebali bi se zapitati tri pitanja prije nego što odluče piti alkohol:

  • Da li je moj dijabetes pod kontrolom?
  • Da li se moj liječnik slaže da nemam zdravstvenih problema koje alkohol može pogoršati?
  • Znam li kako alkohol može utjecati na mene i moj dijabetes?

#7 Antidepresivi i lijekovi protiv tjeskobe

Alkohol može suprotstaviti benefite lijekova protiv tjeskobe ili antidepresiva, što liječenje za ova stanja još više otežava, prema Mayo Clinic.

Za pacijente koji uzimaju inhibitore monoaminske oksidaze, ispijanje alkohola može uzrokovati da krvni tlak ode na opasno visoke razine. Ostale nuspojave povezane s miješanjem receptnih lijekova za depresiju i alkohola su otežano disanje, oštećenje kontrole motora, čudno ponašanje i problemi s pamćenjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.