Proizvođač žitarica Cheerios označavat će GMO na proizvodima

Žitarice Cheerios stavljat će oznaku GMO na svoje proizvode

General Mills Inc najavio je da će početi stavljati etikete na američke proizvode koji sadrže genetski modificirane sastojke.

Potez je ovo koji je nametnuo zakon Vermonta koji zahtijeva da pakiranja hrane u državi uključuju i ove informacije počev od 1. srpnja, piše Reuters.

Američka prehrambena industrija potrošila je milijune dolara u borbi za obavezno označavanje GMO-a na državnim i saveznim razinama, kako potrošači traže veću transparentnost o tome što se točno nalazi u njihovoj hrani.

Ranije ovog tjedna, američki je Senat blokirao Zakon koji bi poništio državne i lokalne napore koji zahtijevaju od prehrambenih tvrtki da označavaju proizvode proizvedene od genetski modificiranih organizama. Taj bi Zakon proizvođačima hrane dao izbor hoće li objaviti ili ne GMO sastojke.

‘Državni zakon Vermonta od nas zahtijeva da započnemo označavati određena pakiranja hrane, koja sadrže sastojke GMO, ili ćemo se suočiti sa značajnim kaznama’, rekao je Jeff Harmening, izvršni direktor operative General Millsa.

‘Ne možemo označiti naš proizvod samo za jednu državu, bez da značajno ne povećamo troškove za naše potrošače i mi to jednostavno nećemo učiniti’, napisao je u svom blogu Harmening.

Glasnogovornica General Millsa naglašava da potez ni na koji način ne upućuje na to da tvrtka odustaje od svog poziva za nacionalne standarde od označavanja GMO-a.

‘U suštini nam je ponestalo vremena’, rekla je Mary Carver. ‘Nemamo drugog izbora. Naš sustav ne funkcionira u modelu država po državi’.

Tvrtka s bazom u Minneapolisu General Mills, proizvodi popularne žitarice Cheerios, Nature Valley granola pločice, sladoled Haagen -Dazs i mnoge druge proizvode.

Udruženje trgovinskih proizvođača (GMA) vokalni neprijatelj GMO označavanja, u petak je pozvao američki Senat da se vrati na posao po tom pitanju.

‘Zakon jedne male države postavlja standarde označavanja za potrošače diljem zemlje’, rekao je GMA u priopćenju.
‘Ova najava bi trebala dati novu hitnost potrebi za djelovanje na nacionalnom zakonu, kada se Senat vrati sa stanke u travnju’.

Odluka iz General Millsa dolazi nakon što su visokoprofilne kompanije poput Whole Food Market Inc, Chipotle Mexican Grill Inc i Campbell Soup Co započele s označavanjem GMO-a ili odlukom o napuštanju upotrebe GMO-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.