Muškarci piju manje kada im partnerice zatrudne

Velika većina žena slijedi preporuke i prestaje piti alkohol tijekom trudnoće. No, i muškarci se udaljavaju od boce kada je dijete na putu.

‘Ovo je veoma iznenađujuće’, rekla je Sonja Mellingen.

Njezina doktorska disertacija na Sveučilištu Bergen pod nazivom je ‘Kako, žene i muškarci koji postaju roditelji, piju?’

Mellingen je upotrijebila podatke iz opsežne studije Mother and Child koju je proveo Norveški institut za javno zdravlje. Studija je uključivala više od 90. 000 trudnica između 1999. i 2008. te je uključivala informacije od 70.000 očeva djece, sakupljenih od 19. tjedna trudnoće, piše Science Nordic.

Upravo u toj točci su istraživači vidjeli da su muškarci usporili s alkoholom.

Inozemne studije (izvan Norveške9 također su analizirale obrazce u pijenju alkohola muškaraca kada su njihove partnerice trudne, no nisu uključivale ovako velik opseg informacija koliko i norveška inicijativa.

Također, studije nisu pokazale da su očevi pili manje dok im je beba na putu. Stoga, postoji dobar razlog da vjerujemo da je ovo posebno baš za Norvešku, tvrdi Mellingen.

Mellingen misli da se to može interpretirati kao indikacija da norveški muškarci počinju sa svojom ulogom oca veoma rano, što je, zauzvrat, rezultat pozicije spolne ravnopravnosti u Norveškoj.

Oženjeni piju najviše

Još jedno iznenađujuće otkriće u novoj studiji je da udane žene češće piju alkoholna pića nakon rođenja djeteta od žena s djecom koje formalno nisu udane, no žive s ocem djeteta.

Mellingen nas informira da i u ovom slučaju Norveška odudara. Otprilike svugdje u svijetu, gdje je ovo istraživano, udane žene piju manje nego neudane.

‘Mislim da je to zbog toga što smo se mi u Norveškoj adaptirali na kontinentalno europski obrazac pijenja. Možda su udane žene najčešće u društvenim situacijama gdje se služi mnogo alkohola i češće se nalazi za obiteljskim stolom, primjerice’.

Samohrane majke češće manje piju, no konzumiraju više jedinica alkohola na prigodama na kojima piju, prema studiji.

Mellingen ističe da je kohorta u norveškoj studiji imala visoko obrazovanje od prosječne populacije i da to također može utjecati na rezultate.

Piju kao prije

Malo je poznato o tome kako žene nastavljaju s konzumacijom alkohola nakon poroda.

Nova studija pokazuje da žene koje su puno pile prije trudnoće, drugim riječima koje su pile pet do sedam dana u tjednu, su one koje počinju ponovo piti, brzo, nakon poroda. Mnoge se žene vrate alkoholu kao i prije do vremena kada je beba stara tri mjeseca.

Niti jedna studija nije napravljena koja bi otkrila koliko piju muškarci nakon što njihova supruga ima dijete.

Manje pažnje na dijete

Tijelo osobe koja nije pila devet mjeseci ne može se uhvatiti u koštac s alkoholom kao osoba koja je alkohol pila stalno. Dakle, fokus koji može imati majka na svoje dijete je ugrožen, navode istraživači.

U drugoj doktorskoj disertaciji sa Sveučilišta Bergen u 2014. istraživač Siv Skotheim pokazao je kako tromjesečna beba, s majkom koja ima umjerene napadaje depresije može naići na teškoće u interakiciji s majkom.

Mellingen misli da se ovo otkriće može primijeniti na majke koje su pod utjecajem alkohola. Naravno, brojne druge studije su također pokazale da mentalno zdravlje majke ima utjecaj na djecu.

Mellingen je kliničarka i radi s pacijentima ovisnim o drogama i alkoholu. Misli da u Norveškoj ne postoji dovoljan fokus na djecu i alkohol.

‘Javni diskurs uglavnom je o tome piju li roditelji pred svojom djeco, no nikada o tome što se događa jednom kada dijete ode u krevet. Ukoliko su roditelji na izletu s malim djetetom, i popiju nekoliko butelja vina navečer, tko preuzima odgovornost ukoliko se nešto dogodi djetetu tijekom noći?’

Visoka alkoholna konzumacija dovodi do toga da su parovi manje zadovoljni svojim odnosom. Mellingen podsjeća i na povećan rizik za prekidima.

No, rizik od prekida također ovisi i o drugim pitanjima, kao što su koliko je bila visoka konzumacija alkohola prije trudnoće, da li je dijete bilo planirano i trajanje odnosa partnera.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.