HZJZ nabavio cjepivo protiv HPV-a i DTP-a

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je u ponedjeljak da je nabavio 14. 000 doza cjepiva protiv HPV-a namijenjenog učenicima 1. razreda srednjih škola.

Nabavljene su i dovoljne količine svih ostalih za ovu sezonu, uključujući cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP), koji je nedostajao prošle godine.

‘Riješena su dva važna problema s cijepljenjem u Hrvatskoj – prošlog tjedna stiglo je cjepivo protiv DTP-a, dovoljno za svu populaciju za cijelu godinu, a stiglo je i cjepivo protiv HPV-a, pa od ovoga tjedna počinje distribucija’, rekao je v. d. ravnatelja HZJZ-a Ranko Stevanović. Ujedno je pozvao roditelje da se sa svojom djecom odazovu kampanji cijepljenja protiv HPV-a, uzročnika karcinoma vrata maternice, od kojega godišnje u Hrvatskoj umre oko 120 žena, piše N1.

Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a po prvi je put dostupno u cijeloj Hrvatskoj. Za učenike i učenice prvih razreda srednje škole osigurano je četverovalentno cjepivo, no ima i 8000 doza dvovalentnog cjepiva, kojim se mogu cijepiti i druge djevojke i mlade žene koje se nisu stigle odazvati na prethodne akcije. Stevanović je istaknuo da je riječ o važnoj mjeri za prevenciju karcionoma vrata maternice, od kojega u Hrvatskoj obolijeva oko 350 žena godišnje, iako je to jedini rak koji se u potpunosti može prevenirati.

Karcinom vrata maternice treći po učestalosti

U dobi do 45. godine karcinom vrata maternice treći je po učestalosti kod žena u Hrvatskoj, ispred njega su samo rak dojke i štitnjače. U Hrvatskoj imamo veliki broj oboljelih i smrtnost od te vrste karcinoma koji pogađa relativno mladu populaciju, upozorila je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin. Na cijepljenje se, dodala je, u prvom redu poziva učenike i učenice koji će dobiti pozive iz ambulanti školske medicine, a bit će potrebna i suglasnost roditelja. Cijepljenje protiv HPV-a prvi se put ove godine provodi na nacionalnoj razini, budući da se to dosad provodilo regionalno i lokalno, u organizaciji pojedinih gradova, općina i županija.

Najdulje i najustrajnije, tijekom zadnjih sedam godina, provodio ga je Grad Zagreb. Odazivi su, kaže Pavić Šimetin, bili različiti u različitim sredinama, u Zagrebu je odaziv dosegao 14 posto, ali u Primorsko-goranskoj županiji bio je i 50 posto. Težimo rezultatima koje imaju zemlje zapadne Europe, obuhvatiti cijepljenjem do 80 posto populacije, poručila je pomoćnica ravnatelja.

Besplatno cijepljenje srednjoškolaca protiv HPV-a još je prije godinu dana najavio bivši ministar zdravlja Siniša Varga, a Stevanović je kašnjenje objasnio procedurama u postupku nabave i traženjem konsenzusa cijele struke, koja je na kraju stala uz tu kampanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.