Obilježen 20. Dan narcisa posvećen podizanju svjesnosti o raku dojke

Dan narcisa, humanitarna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, održana je u subotu u središtu Zagreba.

Prigodnoj prodaji narcisa za pomoć ženama oboljelim od rak dojke, uz brojne građane koji su mogli kupiti stručak narcisa, pridružili su se i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

Danom narcisa, koji se obilježava 20. godinu, nastoji se podići svijest o raku dojke kao ozbiljnom javnozdravstvenom problemu te educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva, piše Hina.

U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a umre njih oko 900. Najugroženije su žene u dobi između 50 i 69 godina, no ta zloćudna bolest sve je češća i u znatno mlađih žena.

Na Cvjetnom trgu obilježavanje Dana narcisa organizirala je udruga Europa Dona koja prikuplja novac za kupnju uređaja za intraoperativno zračenje, a na Trgu bana Jelačića zagrebački Gradski ured za zdravstvo i socijalnu skrb i Hrvatska liga protiv raka.

‘Moja poruka na današnji dan svima jest brinite o svom zdravlju, idite na redovite preglede, kako sistematske tako i na one specifične za razne vrste raka, a posebno poručujem ženama da brinu i rade samopreglede dojki jednom mjesečno te da, nakon 35-40 godine, idu jednom godišnje na redoviti mamografski pregled’, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednik Hrvatskom sabora akademik Željko Reiner poručio je kako je rak dojke najčešća zloćudna bolest u žena i prvi uzrok smrtnosti kod žena, ali i da je izlječiva kod najvećeg broja žena ako se rano otkrije.

I predsjednik Vlade Tihomir Orešković sa suprugom sudjelovao je u prodaji narcisa te poručio kako bi svaka žena trebala naći vremena za preglede kako bi se na bolest moglo na vrijeme reagirati.

Na Trgu bana Jelačića bio je postavljen i pokretni mamograf gdje su žene na licu mjesta mogle obaviti pregled dojki.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.