Dob zapreka: ‘Treba mala kolica, no prestara je pa ih HZZO ne da’

Dvanaestogodišnja Magdalena Blažević ima Rettov sindrom.

Kako bi njezina majka mogla adekvatno voditi brigu o Magdaleni potrebna su joj kolica, koja je HZZO odbio financirati jer djevojčica ima 12 godina, a kolica koja su joj potrebna namijenjena su djeci do deset godina, piše Jutarnji.

Unatoč činjenici da su kolica namijenjena osobama čija je težina do 40 kilograma, a Magdalena ima 20, njezina je dob zapreka HZZO-u.

Bez nadoplate

Magdalenina majka objašnjava da imaju pravo na drugu vrstu kolica, no ona imaju ravan zaslon.

‘Ona nisu dobra za Magdalenu, jer ona ima jaku skoliozu i od toga bi sve bilo još i gore. Imamo pravo na dvoja kolica, a ukupnu cijena bi bila 16.800 kuna. Ova, koja moja kći treba koštaju 17. 800 tako da i nije zapravo neka velika razlika, a nama to znači doslovce život. No, odbili su nas i ne možemo ništa učiniti’, kaže Gordana Blažević.

Kolica koja djevojčica sad koristi stara su osam godina i kupili su ih dijelom sredstvima od HZZO-a, a ostatak su roditelji prikupili sami. U to vrijeme moglo se na taj način riješiti problem: nadoplatom na iznos koji Zavod osigurava. Danas tu mogućnost nemaju, a zbog Magdalenine dobi odobrena su kolica koja ne odgovaraju njezinim problemima. Obzirom na rijetkost Rettova sindroma, kaže Gordana, mnogi ne znaju s kakvim se poteškoćama susreću osobe koje paze na oboljele. Zato je njima svejedno kakav naslon imaju kolica, premda to zapravo čini veliku razliku.

Dodaje kako su zadnja kolica od HZZO- a dobili 2014. godine, no riječ je o kolicima koja se mogu koristiti samo kod kuće, no ne i vani. Ona su, naime, velika i teška za sklapanje prilikom, primjerice, ulaska i izlaska iz automobila pa se koriste samo kad je djevojčica kod kuće.

Upravni postupak

Godinu dana poslije Magdalena je dobila odbijenicu za kolica, a njezina majka se na to nije žalila. Zato se ipak pomalo nadala kako će Centar, s obzirom na sve te okolnosti, izaći ususret njezinoj kćeri odobravanjem kolica koja su joj prijeko potrebna. Gordana kaže kako, unatoč odbijenici, još ne gubi nadu – u slučaju da dobiju kolica, stara će nekome donirati. Iako se ponekad teško sklapaju i rasklapaju, ipak bi nekome još mogla pomoći.

U HZZO-u tvrde da su postupili prema propisima. Ističu kako je djevojčica zadnja kolica dobila 2014. godine, a ona su imala posebnu prilagodbu sjedišta. No, prošle godine joj nisu odobrili kolica jer je godinu prije djevojčica već dobila jedna pa joj druga nisu ni potrebna.

– Trenutno je u tijeku upravni postupak prema ponovnom zahtjevu roditelja za odobrenjem modularnih dječjih kolica – potvrdili su nam kratko iz Centra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.