Pregled tjedna: Od prve neurokirurginje do humoristične hitne službe

Vijesti iz hitne službe obilježile tjedan iza nas

Protekli su tjedan obilježile vijesti o prvoj neurokirurginji u Hrvatskoj te one sa hitne službe među kojima je i viralni profil posvećen humorističnim anegdotama s hitnog prijema, Kolega Hitnjak.

Pregledajte i obavijesti o povučenim proizvodima, kakve promjene očekuju pušače te kakva su hrvatska djeca u usporedbi s inozemnim vršnjacima u aktualnim novostima iz hrvatskog zdravstva u tjednu iza nas.

[one_half]

NarzissenOdazovite se: ‘Dan narcisa’ na Trgu bana Jelačića

Humanitarna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke ‘Dan narcisa’ održat će se u subotu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Team surgeon at work on operating in hospitalNAJČITANIJE
Zadranka Nikolina Sesar prva je neurokirurginja u Hrvatskoj

Prije nekoliko dana doktorirala je mlada Nikolina Sesar iz Zadra, liječnica iz KBC Sestre milosrdnice koja je s 33 godine postala prva žena neurokirurg u Hrvatskoj.

Shag on the table in the barRigorozniji Zakon: Ministarstvo ograničava pušenje na javnim mjestima

Na saborskim klupama u svibnju trebao bi se naći novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda kojim bi se još više ograničilo pušenje na javnim prostorima.

Doctor or physician writing diagnosisHZZO: Iznimni rezultati obiteljske medicine u 2015.

Obiteljska medicina vraća svoju važnost u liječenju pacijenata. Ambulante obiteljske medicine lani je posjetilo 67 % pacijenata više nego 2013., a u njima je obavljeno više od 104 milijuna dijagnostičko – terapijskih postupaka, objavio je HZZO.

Scientist in lab

Laneno ulje povlači se s polica zbog previše policikličkih aromatskih ugljikovodika

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u utorak o povlačenju i opozivu proizvoda Schneekoppe laneno ulje Classic, 250 ml, s rokovima uporabe 12. svibnja 2016. i 6. kolovoza 2016. te upozorilo potrošače da taj proizvod nije siguran za prehranu ljudi.

Detail of a man using a wheelchairUdruga oboljelih od MS-a: Manjak u proračunu smanjuje se preko leđa najosjetljivijih

Nedopustivo je manjak u proračunu smanjivati preko leđa najosjetljivije skupine građana, poručila je Udruga oboljelih od multiple skleroze ‘MS tim Hrvatska’ reagirajući na najavljeno proračunsko smanjivanje naknada za osobe s invaliditetom.
[/one_half][one_half_last]

close up of doctor or nurse showing thumbsKomora medicinskih sestara: Osposobljene smo za trijažu pacijenata na hitnoj

Hrvatska komora medicinskih sestara podržala je najavljenu reformu hitne medicinske službe koju predlaže ministar Dario Nakić, istaknuvši kako su medicinske sestre osposobljene za trijažu bolesnika i druge postupke u hitnom prijemu.

Facebook

NAJČITANIJE
Očima liječnika: Humoristične anegdote s hitnog prijema na Facebooku

Svi imaju barem jedno živopisno iskustvo iz bolnica, s liječnicima, hitnih prijema i medicinom uopće. Anegdota je mnogo, loših i onih dobrih, a mnoge bolničke priče s pacijentima i liječnicima od sada će svoje mjesto pronalaziti na Facebooku.

Foto: Facebook Hitna pomoć

Splitsko-dalmatinska hitna dobila još osam vozila

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije dobio je osam vozila hitne medicinske pomoći u vrijednosti gotovo 4.2 milijuna kuna koje je osigurala županija. Donirana će vozila biti raspoređena u više dijelova županije i tako pridonijeti unaprijeđenju rada županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Jeunes garons et filles assis en salle de cours

Hrvatska djeca: Dobra s roditeljima, no sklona rizičnom ponašanju

Najnovije istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika provedeno u 42 zemlje svijeta pokazalo je da su hrvatski učenici skloniji rizičnom ponašanju, posebice pušenju i konzumiranju alkohola te nezdravim prehrambenim navikama.

Trgovački lanac dm drogerie-markt objavio je kako je iz predostrožnosti povukao proizvod 'DAS gesunde PLUS' pločice s okusom keksa i slatkog vrhnja.

DM povukao pločice ‘DAS Gesunde PLUS’ iz hrvatskih prodavaonica

Trgovački lanac dm drogerie-markt objavio je kako je iz predostrožnosti povukao proizvod ‘DAS gesunde PLUS’ pločice s okusom keksa i slatkog vrhnja jer je u pojedinim pakiranjima proizvođač tih pločica pronašao dijelove četki za čišćenje proizvodnog pogona.

Psoriasis on elbow skin

Liječenje psorijaze: Približiti se standardu susjednih zemalja

Iako su u zadnjih godinu i pol postignuti značajni napretci u liječenju psorijaze u Hrvatskoj, oboljeli još uvijek sami plaćaju kreme za lokalnu terapiju, a HZZO im ne podmiruje troškove stacionarnog liječenja u lječilištima ukoliko, uz psorijazu, nemaju i psorijatični artritis.
[/one_half_last]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.