Unatoč stereotipima, liječnici se ne rastaju najviše

U usporedbi s drugim zdravstvenim djelatnicima, ljekarnici, a potom liječnici imaju najmanju vjerojatnost da će se razvesti, podaci su novog istraživanja objavljenog u British Medical Journal.

Unatoč uvriježenom mišljenju, kako liječnicima visoke razine stresa i neregularni radni sati uništavaju brakove, čini se da je riječ samo o mitu. Razvod braka, naime, rjeđi je među liječnicima od drugih profesija, sudeći prema novoj studiji znanstvenika.

Korištenjem podataka iz američkog popisa stanovništva od 2008. do 2013. godine, autori studije ispitali su 13.883 farmaceuta, 48.881 liječnika, 10.086 stomatologa, 18.920 rukovoditelja bolnica, 159.044 medicinskih sestara, 59.284 odvjetnika i 6.339.310 ne zdravstvenih profesionalaca kako bi vidjeli kakve su stope razvoda brakova po profesijama.

Istraživači su prikupili i podatke o spolu, dobi sudionika, rasi, trenutnom bračnom statusu, godišnjem prihodu i tjednim radnim satima iz popisnih podataka. Uključili su ispitanike u dobi od 25 godina naviše, koji su bili zaposleni prethodnu godinu i koji su prijavili jesu li trenutno u braku i/ili jesu li ikada bili u braku.

Od 2008., popisom su prikupljeni podaci o godini u kojoj je pojedinac stupio u brak (nedavni brak), je li pojedinac ili nije bio razveden u posljednjih nekoliko godina kao i broj sklopljenih brakova.

Prema podacima, liječnici imaju najmanju mogućnost da su trenutno rastavljeni. Također liječnici, prema podacima, imaju najmanju vjerojatnost od svih profesija, osim farmaceuta, da su u braku bili više nego jednom. Samo 22 % liječnika u uzorku bili su rastavljeni u usporedbi s 32 % zdravstvenih rukovoditelja, 28 % odvjetnika i 37 % ne zdravstvenih djelatnika.

I dok je izgaranje liječnika stvarno, studija sugerira da šale na račun liječnika i brakova ne moraju nužno odražavati stvarnost.

Međutim, postojala je jedna demografska slika liječnika koja naginje prema stereotipu: ženama. Liječnice imaju veću vjerojatnost da će ikada biti rastavljene od svojih muških kolega; sa sličnijim stopama s općom populacijom. Osim toga, žene koje rade više od 40 sati tjedno imaju veću vjerojatnost da su se razvele od onih koje su radile manje radnih sati tjedno. Zanimljivo, ovo je upravo suprotno rezultatima muškaraca, odnosno rezultatima da su muškarci koji rade više od 40 sati tjedno u nižoj vjerojatnosti da ikada budu rastavljeni. Autori studije, čiji je glavni fokus bio na liječnicima, također su otkrili da je prevalencija i incidencija razvoda češća među starijim liječnicima nego mladima.

Anupam B. Jena, izvanredni profesor zdravstvene politike i medicine na Harvardu pretpostavlja da bi ovo mogao biti rezultat društvenih normi, koje stavljaju teret domaćih zadataka ženama, bez obzira rade li one ili ne.

‘Ako ste žena liječnik, ne samo da se trebate nositi sa stresom i dugim radnim satima na poslu, nego je na vrhu obaveza domaćinstvo i potencijalno briga o djeci’.

Obzirom da je Jena liječnik oženjen za radiologinju – dodaje da je pronalaženje ravnoteže posao – život u braku nešto što može biti vrlo nezgodno za oba spola. Biti dobar liječnik zapravo znači biti sretan u cjelini, stoga, Jena tvrdi da je važno za neke liječnike da potraže dodatnu pomoć kod kuće, ili od bračnog druga ili unajmljene pomoći.

I, iako liječnici nisu označeni visoko na skali za razvod braka, Jena ima savjet iz osobnog iskustva: ‘Tvoja je žena uvijek u pravu’.

Ljekarnici se rastaju najrjeđe

Srednja dob farmaceuta u ispitivanju bila je oko 46 godina. U terminima spola 52.3 % je bilo žena i 47.7 % muškaraca, a prosječni godišnji prihod iznosio je oko 109.975 američkih dolara.

U prosjeku, farmaceuti su prijavili da rade 38.5 sati tjedno dok su liječnici prijavili najveći broj radnih sati tjedno 50.4.

Uzduž populacije u studiji, podešena vjerojatnost od toga da su ikad bili rastavljeni bila je kako slijedi:

  • Farmaceuti: 22.9 %
  • Liječnici: 24.3 %
  • Stomatolozi: 25.2 %
  • Odvjetnici: 26.9 %
  • Rukovoditelji bolnica: 30.9 %
  • Medicinske sestre: 33 %
  • Ne zdravstveni djelatnici: 35 %

Obzirom da su fokus studije bili liječnici, autori studije nisu analizirali vezu između spola i vjerojatnosti od razvoda među ljekarnicima. Međutim, dr. Jena misli da su muške i ženske razlike u razvodima među ljekarnicima slične kao kod liječnika.

‘Posumnjao bih da će se slična veza pojaviti i u farmaciji također, no u manje snažnoj magnitudi ukoliko vjerujemo da je ravnoteža posao-privatni život neznatno oslabljeniji u farmaciji nego u medicini’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.