Jesam li trudna?: 7 mogućih razloga za izostanak menstruacije

Odsutnost menstrualnog ciklusa može se učiniti kao ispunjenje snova, naročito za nekoga tko pokušava zatrudnjeti. U drugom slučaju, izostanak mjesečnice – znano kao i amenoreja može biti znak za uzbunu.

Izostanak mjesečnice može brinuti mnoge žene kada menstruacija izostaje jer stanje može uzrokovati mnogo stresa.

‘Ima nešto magično kada je vaše tijelo hormonalno usklađeno’, rekla je dr. Sherry Ross, opstetričarka i ginekologinja na Providence Saint John’s Health Center u Santa Monici, California, piše Medical Daily.

‘Kada imate mjesečne menstruacije, mnoge se žene osjećaju emocionalno i psihički uravnotežene’.

Pod normalnim okolnostima, menstruacija se odvija svakih 28 dana, i za neke žene, ciklus može biti manje ili više frekventan. Nastavlja se sve dok žena ne uđe u menopauzu, koja se, u prosjeku, događa kada žena ima 51 godinu. Prije toga, mogu postojati brojni razlozi zbog čega ženi izostaje mjesečnica – faktori su u rasponu od psiholoških do okolišnih.

Amenoreja pogađa otprilike 2 do 5% žena u SAD-u i kod žena koje treniraju može se događati češće. Ponekad će se izostala mjesečnica vratiti u normalni ciklus unutar kojeg mjeseca. No, kada se ne vrati, može signalizirati dublja medicinska stanja. Ross ženama savjetuje da posjete ginekologa nakon jednog ili dva neregularna perioda.

‘To je definitivno nešto na što valja obratiti pažnju’, rekla je.

#1 Sindrom policističnih jajnika

PCOS (Sindrom policističnih jajnika) pogađa 5 do 10 % žena, prema Ross. To je uzrokovano višestrukim cistama na jajnicima i, iako one nisu štetne, uzrokuju hormonalni disbalans u tijelu – što dovodi do neregularne mjesečnice ili njenog izostanka.

S PCOS, ‘vaši hormoni – estrogen i testosteron – u potpunosti su nahereni i nepravilni’.

Vaša mjesečnica može doći svaka dva tjedna, svaka tri do šest mjeseca ili jednom godišnje. Ross savjetuje ženama da potraže medicinsku pomoć ukoliko mjesečnice dolaze češće od 21 dana ili manje frekventno od svaka 45 dana.

U nekim slučajevima, određeni lijekovi kao što su pilule za kontrolu rađanja, aspirin i ibuprofen mogu promijeniti hormone u tijelu koji reguliraju menstrualni ciklus, kaže Ross.

#2 Masti u tijelu

Masti u tijelu igraju važnu ulogu u menstrualnoj regulaciji.

‘Premalo tjelesnih masti, u slučajevima poput anoreksije, može uzrokovati razdoblja prestanka menstruacije u potpunosti’, rekla je Angela Grassi, registrirana dijetetičarka iz Bryn Mawr, Pasadena.

Grassi kaže da će žene, čiji je indeks tjelesne mase ispod 20, imati tendenciju imati smanjenu menstrualnu regularnost.

Prema Summit Medical Group, sportska amenoreja, koja je uzrokovana prekomjernim vježbanjem, uobičajena je u sportu zbog pritiska na sportašice, poput gimnastičarki i trkačica na duge staze. To je iz razloga što drastično mršavljenje utječe na proizvodnju leptina u tijelu. Također poznat kao hormon masti, leptin regulira pohranu masti u tijelu.

Pretjerano vježbanje i drastične promjene težine mogu smanjiti mast u tijelu, što uzrokuje da ovaj, i drugi hormoni, opadaju, što pridonosi neredovitim mjesečnicama, rekla je Ross.

#3 Stres

Stres može biti i fizički i mentalni gubitak za mnoge tjelesne funkcije, uključujući menstruaciju.
To je iz razloga što, kada je netko pod stresom, tijelo šalje signale mozgu i govori mu da prestane otpuštati estrogen i progesteron, oba hormona potrebna za ostvarivanje menstruacije, rekla je Grassi.

#4 Hormoni štitnjače

Hormoni štitnjače, poput tiroksina i levotiroksina, reguliraju svaku funkciju u tijelu. Kada se ovo ne odvija ispravno, može se dogoditi izostanak mjesečnice.

‘Tiroidna disfunkcija jedna je od najčešćih razloga za neregularne mjesečnice’, rekla je Ross.

Drugi hormonalni uzroci mogu uključivati slabu kontrolu dijabetes mellitus(#5), prerano zatajenje jajnika(#6) i Kušingov sindrom(#7) – stanje uzrokovano visokim kortizolom.

Na sreću, liječnici mogu pomoći u rješavanju ovih problema.
Izbalansirana prehrana, vježbanje i hormoni mogu pomoći u regulaciji menstrualnog ciklus.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.