Najmlađa djeca u razredu u većem riziku od dijagnoze ADHD-a

Roditelje djece s rođendanima netom prije posljednjeg datuma kada je moguće upisati dijete u školu često brine da će djeca imati akademskih i društvenih poteškoća obzirom da su najmlađa i najmanja u razredu.

Sada, roditelji mogu na listu dodati još jednu zabrinutost – povećane izgleda da će njihovo dijete dobiti dijagnozu poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje – ADHD.

Istraživači na Tajvanu, gdje je 31. kolovoz rođenja posljednji datum za upis u školu, otkrili su da su djeca rođena u tom mjesecu u većoj vjerojatnosti da će biti dijagnosticirana i liječena od ADHD-a od svojih vršnjaka s rođendanima u rujnu, piše Reuters.

Moguće je da se ovo događa jer roditelji i nastavnici zaboravljaju, da su djeca rođena u kolovozu, gotovo godinu dana mlađa od onih rođenih u rujnu, u razredu, i opažaju probleme u ponašanju kada se djeca zapravo ponašaju na odgovarajući način za njihovu dob, rekao je glavni autor studije dr. Mu-Hong Chen s Taipei veteranske bolnice na Tajvanu.

‘Dječja samokontrola – u osnovi sposobnost da su mirni – razvija se kako djeca sazrijevaju’, rekao je dr. Dmitri Christakis, direktor Centra za Child Health Behavior and Development na Seattle Children’s Research Institute.

‘Dakle, mlađa djeca mogu biti u većem riziku da ih se doživi kao hiperaktivna’, rekao je Christakis koji nije bio uključen u studiju.

Rezultati također odražavaju ono što se događa u SAD-u i drugim zemljama.
‘Za roditelje, implikacije su da dva put promisle prije nego vrlo malu djecu stave na lijekove’, rekao je Christakis.

Kako bi vidjeli kako dob učenika, u odnosu na njihove kolege, može utjecati na šansu djece od dijagnoze ADHD-a Chen i kolege analizirali su podatke od oko 370.000 tajvanske djece u dobi od 4 do 17 godina između 1997. i 2011.

Sve u svemu, od ukupno 32.394 djece rođene u kolovozu, 2.9 % njih je imalo dijagnozu ADHD-a, i 2.1 % su stavljeni na lijekove zbog njihovog stanja.

Među ukupno 33.607 djece rođenih u rujnu u studiji, 1.8 % imalo je dijagnozu ADHD-a i 1.2 % su stavljeni na lijekove, istraživači su objavili u Journal od Pediatrics.

Dječaci rođeni u kolovozu su u 63 % većoj vjerojatnosti da će dobiti dijagnozu ADHD-a od dječaka rođenih u rujnu. Dječaci rođeni u kolovozu će vjerojatnije biti na lijekovima zbog svog stanja.

Djevojčice rođene u kolovozu imaju 71 % više šanse da dobiju dijagnozu ADHD-a, i 65 % veću vjerojatnost da ih se stavi na lijekove.

Stimulansi poput Ritalina i Adderalla najčešće su propisivani lijekovi za ADHD. Smatra se da ove tablete rade na način da povećavaju razine dopamina, kemikalije u mozgu koja je povezana sa zadovoljstovm, pažnjom i pokretom.

Česte nuspojave su gubitak apetita, nesanica, promjene raspoloženja, depresija i vrtoglavica, zbog čega neki liječnici i roditelji nerado djecu stavljaju na ove lijekove, koji mogu uzrokovati i promjene u osobnosti i dovesti do opsesivno kompulzivnih simptoma kod određene djece.

Rezultati studije ojačavaju mišljenje da bi se neki lijekovi trebali propisivati nakon pažljivog razmatranja o tome kako se djetetovo ponašanje čini u odnosu na to što je u skladu s uzrastom, a ne uspoređujući ga s drugim učenicima u razredu, zaključuju autori.

Ograničenja studije uključuju mogućnosti da su istraživači podcijenili dijagnozu ADHD-a i liječenja jer su upotrijebili podatke tajvanskog Nacionalnog zdravstvenog osiguranja koje isključuje djecu koja nisu zatražila medicinsku pomoć za svoje stanje, napominju autori. Također nedostaju podaci o težini simptoma ADHD-a.

Roditelji bi trebali biti sigurni da su razmislili o dobi djeteta i težini oštećenja povezanog s ADHD-om kada važu da li koristiti lijekove ili ne, rekao je dr. Luis Augusto Rohde, direktor ADHD programa na Clinicas Hospital of Porto Alegre u Brazilu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.