Upotrebljavaju novine jer si ne mogu priuštiti tampone

Žene su prisiljene upotrijebiti novinski papir i stare čarape umjesto adekvatnog higijenskog proizvoda jer si ove artikle u mjesečnom ciklusu ne mogu priuštiti, podaci su organizatora banke hrane na sjeveroistoku zemlje.

Volonteri iz banke hrane Darlington Salvation Army kažu da žene pribjegavaju starim čarapama i novinskom papiru jer nisu u stanju kupiti tampone i uloške za menstrualni ciklus i previše ih je sram zatražiti pomoć, piše Independent.

Banka hrane sada je počela dijeliti besplatne sanitarne proizvode i pokrenula je kampanju za podizanje svijesti na činjenicu da je sada zdravlje žena u opasnosti.

‘Žene mogu postati loše ako nisu u stanju imati pristup sigurnim sanitarnim proizvodima, s bolestima koje uključuju infekcije urinarnog trakta i vaginalne infekcije’.

Colin Bradshaw koji vodi banku hrane u Durham okrugu pokraj Middlesbrougha, kaže da je bio ‘šokiran da ovakava situacija postoji u 21. stoljeću u Velikoj Britaniji’.

‘Niti jedna žena ne bi trebala biti u ovoj situaciji’, rekao je. ‘Niti jedna žena ne bi trebala moliti za tampon’.

Banka hrane Darlington Salvation Army kontaktirala je svih 191 zastupnicu britanskog parlamenta, no samo tri zastupnice odgovorile su na upit.

Banka hrane pokrenula je i kampanju ‘Prosjačiti za tampon’ kako bi napravila pristisak na Vladu da poduzme neke akcije po ovom pitanju.

Još jedna kampanja, ‘Ciklus beskućnice’, poziva Vladu da osigura besplatne sanitarne proizvode u skloništima za beskućnike – baš kao što već postoje za kondome.

Prema brojkama, prosječna žena kupi 11.000 tampona tijekom svog života. U Tescu, kutija 20 regularnih tampona Tampax stoji 3.14 britanskih funti (4.4 američkih dolara), što znači da žena prosječno radi 38 punih radnih dana za cjeloživotnu opskrbu tamponima.

I tamponi i higijenski ulošci oporezuju se kao luksuz, ne-esencijalni artikli, unatoč činjenici da žene moraju upotrebljavati sanitarne proizvode žele li to one ili ne.

Peticiju prema premijeru Davidu Cameronu, da okonča poreze na tampone – zaradio je 317. 765 tisuća potpisa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.