Mlade žene žude za djecom nakon što izgube roditelja

Ako ste mlađi od 25 godina i izgubite majku ili oca, povećavaju se šanse da ćete se odlučiti imati vlastito dijete.

Ovo je zaključak studije sociologa Johana Dahlberga sa Sveučilišta u Stockholmu koji je analizu temeljio na registarskim podacima.
Dahlberg nije pronašao istu tendenciju među starijim ženama bez djece, piše Science Nordic.

Promjene

Ako jedan od vaših roditelja umre dok ste još uvijek mladi, vaš će život ta promjena okrenuti naopako. To može pokrenuti želju da i sami započnete planirati obitelj.

Smrt u obitelji može voditi i slabom mentalnom zdravlju. Ovo može uzrokovati da pronalazite druge odnose – poput traženja partnera ili da postanete roditelji, prema Dahlbergu.

Reakcije na smrt

May Aasebø Hauken radi kao istraživačica na Centru za kriznu psihologiju u Bergenu. Uža su joj specijalnost djeca čiji roditelji imaju rak.

Hauken misli da postoje mnoge dikrepancije u istraživanjima o tome kako smrt i bolesti utječu na nas. Neke studije pokazuju da se s vremenom djeca nauče nositi sa situacijom, dok druge pokazuju da se suočavaju s mnogim nedaćama u mnogim područjima.

‘Nema sumnje da smo, kao društvo, postali snažno pogođeni gubitkom jednog roditelja kada smo još mladi. Bolest i smrt preokreću dnevni život naglavačke u većini obitelji’.

‘Ovo je ipak relativno novo polje istraživanja i još mnogo toga je potrebno napraviti’, rekla je Hauken.

Ponavljamo roditeljski obrazac

Roditelji utječu na naše odluke na više od jednog načina, prema švedskom sociologu. Dahlberg je otkrio snažnu vezu između toga iz kakve vrste obitelji i djetinjstva dolazimo i kada se u životu odlučujemo imati vlastitu djecu.

Ukoliko su vaši roditelji imali vas ili brata/ sestru rano u svom životu, vjerojatnije je da će te i sami imati obitelj u ranijoj dobi.

No, mnogi misle da se ovo više ne primjenjuje. Ipak, prema Dahlbergu, koji je proučavao podatke registra iz nekoliko posljednjih desetljeća, obrazac je ostao isti. Naime, ljudi rođeni u 60-im godinama prošlog stoljeća pod utjecajem su svoje obiteljske pozadine kao i oni rođeni 1940.

Žene su naročito pogođene svojom obiteljskom pozadinom kada je riječ o rođenju djeteta, istraživači tvrde.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.