Djeca koja hrču mogu razviti probleme u učenju

Može zvučati tako slatko kada beba hrče. I nije neobično za djecu da hrču kada su prehlađeni.

No, roditelji bi trebali znati da ukoliko dijete često i na dug period hrče da je vrijeme za akciju. Naročito ako hrkanje uzrokuje bolove pri disanju ili apneju u snu, piše Science Nordic.

Apneja spavanja može dovesti do smanjene kvalitete sna što utječe na zdravlje djeteta, kao što pokazuje nova švedska studija objavljena u Journal of Laryngology and Otology.

Umor i problemi koncentracije

Apneja izazvana hrkanjem narušava kvalitetu sna i čini dijete umornim tijekom dana. To pak dovodi do problema u koncentraciji i učenju. Dugoročno hrkanje može dovesti i do mokrenja u snu ili kašnjenja rasta djeteta.

Studija pokazuje da se djeca, s postojanim problemima hrkanja, često susreću s općenito slabijom kvalitetom života.

‘Ovo se posebno odnosi na djecu koja pate od apneje tijekom spavanja’, rekla je Gunnhildur Gudnadottir, medicinska istraživačica na Akademiji Sahlgrenska u Gothenburgu.

Rezultati su temeljeni na proučavanju 750 djece, nasumično odabranih skupina 1.320 djece, u dobi od beba do 11 godina. Djeca, čiji su skrbnici odgovorili na upitnik o djeci, čine grupu od 750.

Tek trećina zatraži pomoć

Prema studiji, oko 5 % ove djece hrče nekoliko puta tjedno. Drugim riječima 35-ero djece od one u studiji zahvaćeno je hrkanjem.

Tek trećina skrbnika ove djece kontaktirala je liječnika kako bi zatražila i/ili liječili problem.

Studija pokazuje da se štetni učinci hrkanja na zdravlje djeteta podcjenjuju.

‘To ukazuje na nedostatak znanja o tome kako noćni napadaji poremećaja disanja kod spavanja narušavaju zdravlje djeteta’, rekla je Gudnadottir, koja je i glavna liječnica na Sveučilišnoj bolnici Sahlgrenska.

Gudnadottir misli da to znači da postoji potreba za podizanjem pozornosti na ovaj mogući problem među roditeljima, zdravstvenim ustanovama i obiteljskih liječnika.

Može se liječiti

Gudnadottir kaže da bi djetetu trebalo pružiti zdravstvenu procjenu ukoliko pati od stalnog hrkanja ili apneje. Također misli da bi roditelji trebali biti bolje informirani o problemu kao i tome gdje mogu potražiti pomoć.

U nekim slučajevima, hrkanje može biti uzrokovano natečenim krajnicima ili žlijezdama iza nosa. U takvim slučajevima, hrkanje se može smanjiti ili ukloniti kirurški.

Istraživači savjetuju roditelje ili skrbnike, čija djeca imaju dugoročne probleme s hrkanjem, s pauzama u disanju, da kontaktiraju obiteljskog liječnika kako bi se dijete pregledalo.

Usklađivanje s ranijim studijama

Prethodne studije isto su otkrile štetne nuspojave hrkanja i apneje među djecom.

Jedna od takvih istraživačkih inicijativa iz 2012. pokazuje da su djeca koja glasno hrču, najmanje dvije noći u tjednu u dobi od dvije ili tri godine, imaju veću vjerojatnost da imaju probleme u ponašanju od djece koja ne hrču.

Druga studija, koja je slijedila napredak 11. 000 djece u SAD-u šest godina, otkrila je sličan uzorak. Ovi rezultati pokazuju da će bebe s poremećajima disanja kod spavanja imati veću vjerojatnost od problema u ponašanju poput hiperaktivnosti i agresije u dobi od četiri i sedam godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.