Anoreksija je znak narcizma, u sirijskim kampovima ona ne postoji

‘Porast poremećaja prehrane poput anoreksije među tinejđerima znak je rastećeg ‘narcizma’. 

U razgovoru za Sunday Times Joan Bakewell, britanska novinarka i predsjednica javnog istraživačkog sveučilišta Birkbeck University of London te predsjedavajuća na Wellcome book prize panel, rekla je da je alarmirana sve većim brojkama slučajeva anoreksije.

‘Nitko nema anoreksiju u društvima gdje nema dovoljno hrane’, rekla je barunica.

Anoreksija je ‘znak da prevelikog ugađanja u našem društvu, znak prekomjerne introspekcije, narcizma zapravo’, rekla je.

Komentar Bakewell izazvao je brzu reakciju organizacije Time to Change, mentalne anti-stigma kampanje pod vodstvom dobrotvorne udruge Mind and rethink.

‘Anoreksija, baš poput bilo kojeg drugog mentalnog problema, je pravo i oslabljeno stanje, kompleksnih uzroka’, rekla je glasnogovornica organizacije.

‘Stigma i nerazumijevanje koji okružuju ova pitanja samo čine život težim za ljude koji prolaze kroz bolest – stoga ono što trebamo je povećano razumijevanje i potpora’.

Online rasprava

Rasprava se preselila na društvene mreže, pa kao odgovor na kritiku Bakewell jedan roditelj odgovara: ‘Ne boluje od narcizma vaša kćer, već kultura’.

Bakewell (82) odgovara: ‘Ako sam raspirila javnu raspravu o anoreksiji…dobro. Hajdemo napraviti više istraživanja i dobiti više informacija’.

Upitana da li je novinski članak možda krivo interpretirao njezine riječi Bakewell odgovara: ‘Krivo interpretirana: Jako sam tužna da mladi dobivaju anoreksiju i tome što bi je moglo uzrokovati’.

Bolnica za poremećaje prehrane u Engleskoj ima rastuće brojke prijema oboljelih od anoreksije. U 12 mjeseci do listopada 2013. bilo je više od 2.560 novih upisa oboljelih, što je 8 % više od prethodne godine, statistike su Health and Social Care Information centre.

Lijepe, zdrave i mršave

Također, bilo je devet puta više žena od muškaraca zaprimljenih u bolnicu i najčešća dob žena pri upisu je 15 godina, brojke ukazuju.

The Royal College of Psychiatrics prethodno je naveo da bi povećani upisi u bolnicu mogli biti zbog društvenog pritiska koji je samo pogoršan online fotografijama.

Barunica Bakewell rekla je da je anoreksija ‘tek jedan primjer koji ocrtava kako mladi ljudi postaju vrlo opsjednuti svojim izgledom’.

‘Alarmirana sam anoreksijom među mladima, koja nastaje vjerojatno zbog zaokupljenosti mladih da budu lijepi, mladi i vitki’.

‘Nitko nema anoreksiju u društvima gdje nema dovoljno hrane’. ‘U sirijskim logorima nema anoreksije. Mislim da je moguće da se anoreksija javlja zbog narcizma’.

U razgovoru za Sunday Times Bakewell također kaže da su današnji tinejdžeri ‘više okrenuti sebi i osvješteniji o svom tijelu’. Sve ankete pokazuju da su učenici zabrinuti kada je riječ o njihovom izgledu ili nisu sretni.

‘Mi nismo imali prilike razgovarati o našim tijelima kada smo bili mladi. Mi smo morali preživjeti’.
‘Upitate li ljude jesu li uistinu sretni? Dajete im priliku da razmisle o stvarima na koje se nužno ne koncentriraju’.

Također, Bakewell kaže da su mladi danas postali liberalniji kada je riječ o njihovim tijelima.

Među onima koji su odgovorili na baruničine komentare stoji i reakcija studentice King’s College London.

‘Baruničino stajalište je simptomatično zbog šireg nerazumijevanja problema poremećaja prehrane. Njezina prezentacija njenog mišljenja u nacionalnim novinama je dio medijskog trenda koji propagira pogubno uvjerenje o utjecaju masovnih medija na učestalost anoreksije ili na potencijalne pacijente s anoreksijom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.