Nakon poroda žene prerano napuštaju bolnicu

Nakon poroda žene prerano napuštaju bolnicu

Žene diljem svijeta napuštaju bolnice nakon poroda prerano, nova je analiza Svjetske zdravstvene organizacije. 

WHO ukazuje da žene u bolnicama ostaju najmanje 24 sata nakon vaginalnog poroda, no istraživači otkrivaju da ovisno o regiji, do 83 % žena napušta bolnicu i prije tih 24 sata. Također, do 75 % žena napušta bolnice prerano nakon carskog reza, piše Reuters.

‘U nekim zemljama žene se otpuštaju nevjerojatno rano’, rekla je vodeća autorica studije Oona Campbell, s London School of Hygiene and Tropical medicine.

Cilj istraživačkog tima bio je izmjeriti kvalitetu skrbi, rekla je Campbell te u tu svrhu ‘duljina ostanka je jedna od stvari s kojom se uistinu pokušavamo pozabaviti’.

Campbell i kolege analizirali su prosječan boravak u bolnici nakon poroda u 92 zemlje – uključujući 45 zemalja sa srednjim prihodima i 10 zemalja niskim prihodima stanovništva. Duljina boravka u bolnici nakon poroda jako varira.

Primjerice, prosječan ostanak u bolnici nakon vaginalnog poroda varira u rasponu od pola dana u Egiptu do nešto više od šest dana u Ukrajini. WHO navodi da se razlog, zbog čega žene ranije napuštaju bolnicu, ne razumije dobro, no da ima veze sa društvenim normama i sustavom zdravstvene skrbi.

Nakon poroda carskim rezom, boravak varira između dva i pol dana u Egiptu i gotovo 10 dana u Ukrajini.

Dulje hospitalizacije u Ukrajini mogle bi biti rezultat normi bivšeg SSSR-a koje imaju propisane sedmodnevne boravke za rodilje nakon poroda, napisali su istraživači u PLOS Medicine.

U razvijenim zemljama, Velika Britanija ima najkraći prosječni boravak nakon vaginalnog poroda, što je oko jednog i pol dana.

Campbell kaže da nova studija ne može reći koju je kvalitetu skrbi žena primila, no kratki i dugi boravci u bolnicama nose rizike.

Primjerice, predug ostanak u bolnici može povećati rizik žene za infekcijom.

‘S druge strane, želite da ostanu čim dulje kako biste bili sigurni da neće krvariti, da beba jede i da neće dobiti žuticu’, rekla je Campbell.

Dr. Chris Glantz, stručnjak za visokorizične trudnoće koji nije bio uključen u studiju, rekao je da medicinski, društveni i bolnički faktori utječu na to kada žena u SAD-u napušta bolnicu nakon poroda.

‘Ne postoji jedna veličina koja svima odgovara’, rekao je Glantz, sa Sveučilišta Rochester Medical Center u New Yorku.

Rekao je da žene i njihovi partneri mogu razgovarati s pružateljima zdravstvene usluge i bolnicama oko politike i generalnih očekivanja.
Pružatelji usluga trebali bi dati ljudima pregled očekivanog ostanka, no Glantz kaže da je važno za ljude da ostanu fleksibilni o tome kada bi mogli biti poslani kući.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.