Slučaj Sharapova: Stručnjacima nejasno zašto je uzimala zabranjeni lijek

Lijek koji je Maria Sharapova uzimala 10 godina zbog obiteljske povijesti bolesti srca i dijabetesa je stari lijek koji se prodaje u tek nekoliko europskih zemalja koji može potaknuti toleranciju na vježbanje.

Teniska zvijezda Sharapova pozitivna je na zabranjeni lijek meldonij ili Mildronat, u uzorku uzetom 26. siječnja, na dan kada je u četvrfinalu Australia Opena pobijedila Serenu Williams.

Sharapova kaže da joj je obiteljski liječnik prvi dao lijek prije deset godina nakon što je stalno bila bolesna, imala neredovite rezultate elektrokardiograma, nedostatak magnezija u organizmu i obiteljsku povijest dijabetesa, rekao je Reuters.

28-ogodišnja Ruskinja, peterostruka prvakinja Grand Slama i najplaćenija žena u sportu, privremeno je suspendirana počev od 12. ožujka, objavila je Međunarodna teniska federacija (International Tennis Federation, ITF).

Latvijski lijek

Meldonij je jeftin i dostupan u ljekarnama bez recepta u nekim europskim zemljama, gdje je označen kao Mildronat od strane latvijske farmaceutske tvrtke Grindex.

Lijek, kojeg je u originalu razvio znanstvenik s latvijskog Instituta organske sinteze, nije licenciran od strane dva najveća svjetska regulatora lijekova: Food and Drug Administration (FDA) u SAD-u gdje Sharapova trenira i živi i Europske medicinske agencije (EMA).

Glasnogovornica Grindexa kaže da tvrtka nije podnijela zahtjev za licenciranjem Mildronata niti prema FDA niti prema EMA-i, no kaže da je lijek registriran u Latviji, Litvi, Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Ističe da je lijek dizajniran na način da liječi pacijente s određenim kardiovaskularnim bolestima, uključujući anginu, kroničnu srčanu manu, kardiomiopatiju i druge kardiovaskularne poremećaje.

Grindex se također promiče za osobe sa smanjenom radnom sposobnošću od tjelesnog ili psihoemotivnog opterećenja, tijekom oporavka od cerebrovaskularnih bolesti, ozlijeda glave i encefalitisa. Nije indiciran za dijabetes.

Tim Chico, konzultant kardiolog na britanskom Sveučilištu Sheffield, rekao je da je malo vjerojatno da bi takva mlada i izuzetno sposobna žena patila od ozbiljnih srčanih stanja kao što je angina ili da bi bila u stanju igrati vrhunski tenis u takvom stanju.

Na pitanje koliko dugo bi se lijek trebao davati pacijentima, glasnogovornica Grindexa kaže: ‘Ovisno o zdravstvenom stanju pacijenta, liječnički tretman preparata meldonija može varirati od 4 do 6 tjedana. Ovakva se terapija može ponoviti dva ili tri puta u godini’.

Upitan da odgovori o medicinskom stanju zbog kojeg uzima lijek, odvjetnik Marie Sharapove John Haggerty kaže: ‘Ne mogu ulaziti u detalje zbog procesa Međunarodne teniske federacije, no mogu potvrditi da je Sharapova imala abnormalne EKG testove u 2006. i da joj je dijagnosticirana astenija (nedostatak energije ili snage), smanjen imunološki sustav i indikatori dijabetesa’.

‘Sharapova također ima obiteljsku anamnezu srčanih stanja’, rekao je Haggery. ‘Mildronat i drugi lijekovi koje joj je preporučio liječnik, liječe ovakva stanja’.

Munir Pirmohamed, profesor molekularne i kliničke farmakologije na Britain’s University u Liverpoolu, kaže da je za njega ključno pitanje oko Mildronata nedostatak odobrenja EU-a i SAD-a.

‘Kao liječnik, to nije nešto što bih ja propisao ili nešto sam već propisao’, rekao je.

Drugi stručnjaci navode da je rijetkost da liječnik liječi bolest na način da propisuje lijek koji nije dostupan u zemlji gdje pacijent živi.

‘Sharapova je američka državljanka od gotovo početaka karijere, što dovodi u pitanje kako ili zašto upotrebljava lijek koji ovdje nema dozvolu’, rekao je Tom Bassindale, s forenzičkih znanosti na Sheffield Hallam Sveučilištu.

Pomaže mišićima

Bez obzira na medicinske prednosti, istraživanje ukazuje da Mildronat može imati potencijal kao lijek koji poboljšava učinkovitost za sport.

Smanjuje razinu metabolita karnetina u mišićima i na taj način pomaže mišićima da se bolje nose s visokim razinama stresa i niskim razinama kisika.

‘Zbog efekta da utječe na stanični metabolizam, povećava proizvodnju energije unutar stanica i na taj način učinkovitije iskorištava kisik’, rekao je Pirmohamed.

U akademskom radu 2010. objavljenom u časopisu Seminars in Cardiovascular Medicine s navođenjem tvrdnji sa stranice kompanije Grindex, pokazalo se da Mildronat poboljšava toleranciju vježbanja kod pacijenata sa problemima srca.

Svjetska antidopinška agencija, koja je zabranila lijek u siječnju nakon što ga je prethodno imala na ‘popisu’, ocijenila ga je zabranjenim modulatorom metabolita te navela ‘dokaze o njegovoj upotrebi od strane sportaša s namjerom poboljšanja perfomansi’.

Grindex kaže da lijek može zaštititi sportaše od ozlijeda stanica, no kaže da vjerojatno neće poboljšati njihovu izvedbu u natjecanju.

Bilo bi ‘razumno preporučiti (sportašima) upotrebu meldonija kao staničnog zaštitnika, kako bi se izbjeglo zatajenje srca ili ozlijede mišića u slučajevima neželjenih preopterećenja’, rekla je glasnogovornica tvrtke.

Sportaši ‘ne bi trebali očekivati povećanje fizičke sposobnosti, no sigurno, će biti zaštićeni od ishemijskih oštećenja stanica u slučajevima preopterećenja’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.