Izostala edukacija: Previše kofeina loše je za djecu

Istraživači sa Sveučilišta Brescia proveli su istraživanje koje je pomoglo odrediti koji stavovi, uvjerenja i faktori utječu na konzumaciju kofeina među adolescentima.

Istraživački tim se nada da će svoja otkrića moći iskoristiti za izgradnju smjernica u vezi konzumacije kofeina koji će se više moći primijeniti na mlađe generacije i u konačnici smanjiti unos kofeina kod adolescenata.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Pediatrics, oko 73 % djece konzumira najmanje neki kofein: u obliku soka, čaja ili kave. Dokazi ukazuju da djeca koja piju velike količine kofeina u mlađoj dobi gube san, što koči razvoj njihovog mozga, Medical Daily.

‘Razvijanjem više sveobuhvatnih obrazovnih strategija i jačanjem politike bit će moguće smanjiti upotrebu kofeina kod adolescenata i ublažiti potencijalne zdravstvene rizike’, rekao je glavni autor studije dr. Danielle S. Battram.

Battram i kolege regrutirali su 166 adolescenata, većinom iz 9. og i 10. og razreda, u 20 fokusnih grupa i upitali ih pitanja oko kofeinskih navika te njihovoj percepciji pića koja sadrže kofein.

Tek 4.8 % ispitanika je reklo da nikada nisu konzumirali piće koje sadrži kofein, dok je 11.4 % reklo da piju jedno takvo piće dnevno. Gotovo polovina ispitanika reklo je da kofeinske napitke pije jednom do šest puta tjedno.

‘Prekomjerna konzumacija kofeina i zatrovanost kofeinom imaju ozbiljne zdravstvene posljedice, čak i u umjerenim dozama’, dodao je Battram. ‘S tim na pameti, moramo ispraviti zablude koje adolescenti imaju u pogledu kofeina’.

Velik broj ispitanika rekao je da zna za negativne posljedice vezane za ispijanje previše kofeinskih napitaka. Jedan od najčešćih razloga koje su adolescenti naveli, kao razlog zašto piju kofein, je taj što ih ostavlja budnima, nešto što im pomaže da dulje uče. Istraživači su također otkrili da adolescenti gledaju na kofeinske napitke kao znak zrelosti i da će ih oni adolescenti, koji imaju jednostavan pristup ovim pićima, vjerojatno i redovito piti.

Da bi potaknuli bolje donošenje odluka kada je riječ o konzumaciji kofeina, Battramov tim predlaže preporuke o unosu dnevnih količina za djecu kao i pružanje zdravijih alternativa poput vježbanja i prehrane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.