Rastu infekcije klamidijom: Najčešće spolno prenosivom bolesti u EU

Najčešća spolno prenosiva bolest u Europi je klamidija, stoga je europska zdravstvena agencija upozorila da se trebaju uložiti veći napori u borbi protiv ove spolno prenosive bolesti.

U Europi je zabilježeno više od 3.2 milijuna slučajeva zaraze između 2005. i 2014. navodi Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sjedištem u Stockholmu pozivajući se na podatke prikupljene u 27 zemalja, piše Hina.
Agencija napominje da je broj slučajeva vjerojatno i veći jer dio infekcija prolazi asimptomatski i stoga ostaju nedijagnosticirani.

Od 396.000 slučajeva dijagnosticiranih u 2014. gotovo dvije trećine pogođenih su u dobnoj skupini između 15 do 24 godine.

‘Klamidiju je jednostavno dijagnosticirati i može se isključivo liječiti antibioticima, a infekcija može napredovati nepovratno i oštetiti reproduktivni sustav žena’, rekla je direktorica ECDC Andrea Ammon.

Agencija kaže kako je, među spolno prenosivim bolestima, jedino u slučaju klamidije dijagnosticirano više zaraženih žena nego muškaraca.
Razlog tomu je što se češće testiraju žene nego muškarci zbog većeg rizika od komplikacija koje uključuju upale zdjelice i neplodnost.

Predložene mjere za spriječavanje klamidije uključuju i zdravstveni i spolni odgoj kao i promociju korištenja kondoma i njihovo dijeljenje te informiranje seksualnih partnera zaraženih osoba.
Agencija smatra da bi obuhvaćanje žena mlađih od 25 godina testovima na klamidiju smanjilo rizik razvoja upalnih promjena u zdjelici.

ECDC obuhvaća 28 zemalja članica EU te Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.