Matične stanice povezane s uzastopnim pobačajima

Nedostatak matičnih stanica u sluznici maternice uzrokuje da na tisuće žena pati od opetovanih pobačaja, prema istraživačima.

Znanstvenici s University of Warwick rekli su da su sluznice maternice u rekurentnim pobačajima pacijentica koje su proučavali bile ‘u kvaru’ i prije trudnoće.

Istraživački je tim proučavao uzorke doniranih tkiva 183 pacijentica na Implantation Research Clinic u Coventryju, piše BBC.
Istraživači navedeno otkriće vide kao ‘veliki napredak’ koji može pomoći ženama.

Znanstvenici kažu da jedna od 1000 žena koje žele zatrudniti pati od rekurentnih pobačaja, definiranog kao gubitak tri ili više uzastopnih trudnoća.

‘Mogu predvidjeti da ćemo biti u mogućnosti ispraviti ove nedostatke prije nego pacijent želi postići još jednu trudnoću’, rekao je prof. Jan Brosens.

Ubrzano starenje

‘U stvari, ovo bi mogao biti jedini način da se stvarno spriječi pobačaj u tim slučajevima’.

Tim je pronašao da je manjak matičnih stanica vjerojatno uzrok ubrzanom starenju sluznice maternice što je rezultiralo neuspjehom nekih trudnoća. Podstava se mora obnoviti svakog ciklusa i ova sposobnost obnavljanja ovisi o populaciji matičnih stanica.

Prof. Brosens kaže: ‘Uzgojene stanice od žena koje su imale tri ili više uzastopnih pobačaja pokazale su da ubrzano starenje u sluznici maternice nema sposobnost da se na odgovarajući način pripremi za trudnoću’.

Prof. Siobhan Quenby, ko autorica studije istraživala je pobačaje 20 godina i vjeruje da je rad ‘veliki napredak’ koji nudi nadu pacijentima.

‘Pravi je izazov razviti strategije da povećamo funkciju matičnih stanica u oblozi maternice’, rekla je.

‘Tim će uskoro započeti pilotnu novu intervenciju kako bi poboljšao oblogu maternice’, rekla je.

Fokus će biti usmjeren na poboljšanje probira žena u riziku od opetovanih pobačaja, s brojnim lijekovima i drugim intervencijama, poput endometrijske procedure koja pomaže implantaciju embrija, što bi moglo potencijalno povećati populaciju matičnih stanica.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.