Svjetski tjedan glaukoma: Preventivni pregledi u 22 grada

Građani će od ponedjeljka u 22 hrvatska grada u kojim postoje referentni oftalmološki centri moći obaviti pregled očiju i izmjeriti očni tlak te provjeriti boluju li od glaukoma, bolesti očnog živca koja, ne otkrije li se na vrijeme ili ne liječi li se na vrijeme može dovesti do nepovratnog gubitka vida.

Na ovaj način Hrvatska obilježava Svjetski tjedan glaukoma kojemu je cilj pravovremeno prepoznati glaukom, bolest koja se javlja bez upozorenja i simptoma te potpuno oštećuje vid, piše Hina.

Glaukom je bolest vidnog živca te prvi uzrok nepovratnog gubitka vida. Po podacima iz 2012. godine u Hrvatskoj je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zabilježeno gotovo 70.000 slučajeva glaukoma.

Predstojnik Klinike za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i predsjednik Hrvatskog ofalmološkog društva prof. Zoran Vatavuk kaže kako pojavnost glaukoma raste s godinama života, pa tako u populaciji starijoj od 40 godina iznosi oko dva posto, a s porastom dobi raste i do 4-5 posto.

Stručnjaci stoga ističu kako bi svi ljudi nakon 40-e godine koji dolaze na pregled zbog prvih naočala, trebali kontrolirati očni tlak i napraviti pregled vidnog živca, budući da se prvi simptomi glaukoma javljaju tek kada dođe do oštećenja živca.

Uz povišeni očni tlak, važni čimbenici rizika su životna dob i naslijeđe obitelji. Moguće ga je prepoznati po boli i crvenilu očiju, a prethode mu znakovi poput zamagljenosti vida te krugova oko izvora svjetla.

Glaukom je moguće na vrijeme prepoznati, liječiti i tako sačuvati vid. Bolest se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa mjerenjem očnog tlaka i pregledom vidnog živca.

Liječi se lijekovima (kapima), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i stupnju oštećenja vida. Kada se otkrije glaukom se liječi do kraja života.

Svjetski tjedan glaukoma obilježava se u Hrvatskoj od 2008. godine u organizaciji Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja pri Klinici za očne bolesti KBC-u Sestre milosrdnice i Hrvatskog oftalmološkog društva.

Oftalmološke preglede lani su mogli obaviti građani u 19 hrvatskoj gradova, a ove godine su se akciju uključili oftamolozi iz 22 grada. U Zagrebu, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, zainteresirani će preglede moći obaviti u četiri očne klinike i to u KBC-u Sestre milosrdnice i KBC-u Zagreb, te KB Sveti Duh i Dubrava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.