Mnogi pacijenti s implantiranom lećom mogu razviti mrenu unutar 10 godina

Mnogi pacijenti koji su imali operaciju implantiranja leće u oku, kako bi popravili probleme s vidom, mogu razviti mrenu ili povišeni pritisak oko očiju unutar 10 godina nakon procedure, nova je švicarska studija.

Istraživači su se fokusirali na proceduru poznatu kao implantacija posteriorne fakične leće, koja uključuje rezanje ispred oka izvan rožnice kako bi se umetnula leća koja pluta iza šarenice ispred prirodne leće. Kirurški zahvat može ispraviti probleme s vidom kao što su miopija (kratkovidnost) ili astigmatizam, nedostatak u zakrivljenosti rožnice, piše Reuters.

Za procjenu dugoročnih komplikacija od implantata, istraživači su slijedili 78 bolesnika koji su imali operacije na sveukupno 133 oka – neki su pacijenti naime operirali samo jedno oko.

Nakon pet godina, dva od pet pacijenata imalo je neprozirnu leću, a do 10 godina 55 % pacijenata, otkrila je studija.

Nakon 10 godina, 12 očiju razvilo je očnu hipertenziju – povišeni očni tlak koji na kraju može dovesti do glaukoma – i potrebnih kapi za oči koje liječe stanje, pokazalo je također istraživanje.

‘To je bilo iznenađenje, jer nismo imali nikakve informacije do ovog trenutka’, rekao je viši autor studije dr. Francois Majo sa Sveučilišta u Lausanne u Švicarskoj.

‘Intra očni tlak treba se slijediti jer je rizik od glaukoma u kratkovidnim očima delikatna završna točka’.

Razumijevanje dugoročnih učinaka ovakve kirurgije važno je jer mladi ljudi mogu biti podvrgnuti proceduri kako bi poboljšali svoj vid te u svojim očima imaju leće nekoliko desetljeća.

U istraživanju je sudjelovalo 34 muškarca i 44 žene koji su imali u prosjeku 39 godina, na početku istraživanja. Svi oni primili su operaciju u nekom trenutku između 1998. i 2004. u bolnici Jules-Gonin Eye u Lausanni.

Nakon pet godina, na pet očiju učinjena je operacija za liječenje mrene poznata kao fakoemulzifikacija (kirurgija katarakte), a unutar 10 godina nakon operacije, ova procedura napravljena je na 18 očiju.

Očni tlak nije se puno promijenio u godinama odmah nakon operacije, no do 10 godina 12 očiju imalo je dovoljno povišen očni tlak da je zahtijevao tematske lijekove.

Jedno ograničenje studije je da su se implementirane leće umnogočemu promijenile od kasnih 1990-.ih godina, stoga neki pacijenti koji su operaciju prošli ranije u periodu studije možda nemaju benefite od poboljšanja tehnologije koja se u međuvremenu dogodila.

Čak i tako, rezultati ukazuju na to da bi liječnici trebali raspravljati o tome da su mrene i očni tlak nešto što se povećava kao potencijalna dugoročni nuspojava, zaključuju autori u JAMA Ophthalmology.
Mladi pacijenti posebno pažljivo bi trebali uzeti u obzir ove nuspojave jer komplikacije mogu postati češće tijekom vremena, rekao je dr. Stephen McLeod sa Sveučilišta California, San Francisco u uvodniku studije.

‘Rizik od mrene ne iznenađuje: prostor na raspolaganju unutar oka, ne maknemo li postojeću prirodnu leću, je vrlo ograničeno i stoga uvijek postoji šansa da implantat može utjecati na zdravlje postojeće leće kroz traume ili kroz kompromis prehrane’, rekao je Mcleod.

‘Međutim, očna hipertenzija jest iznenađenje, budući da nije očito da implantat može utjecati na otjecanje tekućine’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.