Kanabis utječe na sposobnost korisnika da obrađuje emocije

Nova studija otkriva da marihuana ili kanabis utječe na sposobnost pojedinca da identificira, obradi i suosjeća s emocijama poput tuge, sreće ili ljutnje.

Pod vodstvom psihologinje Lucy Troup, istraživači s Colorado State University proučavali su učinke kanabisa na aktivnost ljudskog mozga.

‘Mi ne zauzimamo stav za ili protiv, samo želimo znati, što marihuana radi. Ovdje je riječ o tome da sve pokaže neki smisao’, rekla je Troup, piše Tech Times.

70 volontera bili su ili korisnici medicinske marihuane ili rekreacijski uživatelji marihune pod Colorado Amendment 64 ili ne-korisnici (kontrolna grupa). Korisnici kanabisa rangirani su od kroničnih do umjerenih korisnika.

Istraživački tim koristio se elektroencefalogramom kako bi izmjerio aktivnosti mozga dok se volonterima prikazuju fotografije lica s različitim emocijama. Tehnika mjeri električne aktivnosti u mozgu koje trigerira vizualna pažnja.

Korisnici kanabisa otkrivaju snažniju reakciju na lica koja prikazuju negativne emocije, naročito na fotografije lica gnjevnih izraza, u usporedbi sa sudionicima iz kontrolne grupe. Korisnici kanabisa također pokazuju manji odgovor na lica koja opisuju pozitivne ekspresije poput sreće u usporedbi s onima iz kontrolne grupe.

Osim mjerenja aktivnosti mozga, sudionici su upitani da se fokusiraju na emociju i eksplicitno je objasne. Korisnici kanabisa i ne-korisnici postigli su iste bodove.

Međutim, kada su ispitani da se fokusiraju na spol lica i tada da identificiraju emocije, korisnici kanabisa imali su poteškoća u implicitnom identificiranju emocija, što upućuje na smanjenu sposobnost da osjete emocije.
Postigli su niže rezultate od ne-korisnika u ovom testu. Također otkriveno je da imaju smanjenu sposobnost da suosjećaju.

Istraživanje je objavljeno u časopisu PLoS One, 29. veljače, ukazuje da kanabis utječe na sposobnost emocionalne obrade podataka mozga.

U međuvremenu, istraživači su u ranijoj studiji objavljenoj lani u siječnju otkrili da su, među pacijentima s migrenom koji su pribjegli medicinskom kanabisu, napadaji migrene pali s 10.4 % na 4.6 % mjesečno.

Otkriće se smatralo klinički relevantnim. Ista studija otkrila je da je inhaliranje kanabisa najučinkovitije kod liječenja glavobolje u usporedbi s razgrađivanjem kanabisa pripremljenim kao jelo. Inhaliranje kanabisa naime omogućuje da efekt ozdravljenja migrene dolazi mnogo ranije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.