HLK: Ispričnice za djecu dodatno opteretile obiteljske liječnike

Hrvatska liječnička komora (HLK) izvijestila je kako su izmjene Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, koje je prošle jeseni donijelo ministarstvo znanosti rezultirale nepotrebnim administrativnim opterećenjem liječnika obiteljske medicine jer su prisiljeni pisati brojne ispričnice školarcima za svaki izostanak dulji od jednog dana. 

‘Liječnicima iz primarne dzravstvene zaštite nametnut je ogroman administrativni posao. Uz kontinuirano povećani broj zahtjeva za izdavanjem različitih potvrda, povećao se i broj izdavanja liječničkih ispričnica. Na taj način opterećuje se zdravstveni sustav, a liječnicima oduzima vrijeme za rad s pacijentima i bavljenje strukom’, ocjenjuje predsjednik HLK Trpimir Goluža, piše Hina.

HLK podržava namjeru liječnika obiteljske medicine da ih oslobodi svakog viška administrativnih obveza, pa tako i ispričnica i zalaže se na povratak na prijašnje odredbe pravilnika, prema kojima je svaki roditelj mogao osobno ispričati dijete u trajanju od tri uzastopna radna dana.

Istovremeno, HLK podržava stav Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) o nužnosti smanjenja količine administrativnog opterećenja različitim potvrdama i ispričnicama, koje moraju ispisivati liječnici obiteljske medicine.

‘Smatramo da svaki oblik administrativnog pritiska na liječnike primarne zdravstvene zaštite vremenski ograničava njihov kvalitetan rad s pacijentima pa stoga predlažemo da se osim ovih vrsta ispričnica liječnici oslobode ispunjavanja putnih naloga za koje smatramo da bi isključivo trebali biti u ingerenciji osiguravajuće kuće odnosno HZZO-a’, navodi se u priopćenju.
HLK navodi i kako je od Ministarstva zdravlja zatražila izmjenu pravnih propisa s ciljem jasnog definiranja vrsta liječničkih potvrda o zdravstvenom stanju osigurane osobe koje se mogu izdavati na teret sredstava HZZO-a.

‘Navedena inicijativa Komore dobila je podršku Ministarstva zdravlja te se u predstojećem razdoblju očekuje značajno rasterećenje liječnika od nepotrebnih administrativnih obveza’, stoji u priopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.