Uzimanje više lijekova povezano s erektilnom disfunkcijom

Muškarci koji uzimaju nekoliko lijekova češće će patiti od ozbiljne erektilne disfunkcije (ED), rezultati su studije Kaiser Permanente objavljene 15. studenog u online izdanju časopisa British Journal of Urology International.

Opasnost od seksualne disfunkcije veća je kod muškaraca koji uzimaju složene režime lijekova, otkriva studija.

Najčešći lijekovi povezani s rizikom od erektilne disfkunkcije su lijekovi za kardiovaskularna stanja i antidepresivi, prijavili su istraživači, piše Pharmacy Times.

Otkrića ukazuju da kritični prvi korak u upravljanju erektilnom disfunkcijom može biti jednostavni pregled nuspojava lijekova koji se koriste, rekla je vodeća autorica studijde Diana C. Londono s Odjela urologije na Kaiser Permanente Los Angeles Medical Center.

‘Kada bi bilo pogodno, trebale bi se uzeti u obzir smanjenje ili promjene u količini ili u vrsti lijeka’.

Za potrebe studije, dr. Londono i kolege ispitali su evidencije ljekarni od 37.712 etnički različitih muškaraca u dobi od 46 do 69 godina. Više od polovine (57%) uzimalo je najmanje tri lijeka.

Istraživanje podataka koji su pacijenti davali sami upotrijebljeni su za studiju kako bi se identificirala prisutnost i ozbiljnost erektilne disfunkcije.

Nakon kontrole drugih faktora rizika erektilne disunkcije, poput višeg indeksa tjelesne mase, dijabetesa ili starije životne dobi, istraživači su primijetili izravan odnos između uzimanja više lijekova i erektilne disfunkcije.

Od muškaraca uključenih u studiju, 29% ih je doživjelo srednju do tešku erektilnu disfunkciju. Kroz sve dobne grupe, prevalencija erektilne disfunkcije povećavala se kako se povećavao broj korištenih lijekova.

Oko 16% muškaraca koji su uzimali dva lijeka ili manje prijavili su da imaju erektilnu disfunkciju, u usporedbi s 30.9% muškaraca koji su uzimali najmanje 10 lijekova.

Najčešći lijekovi povezani s erektilnom disfunkcijom su antihipertenzivi, poput beta blokatora, tiazidi, klonidini; psihogeni lijekovi poput selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), triciklički antidepresivi, litij, i inhibitori monoamin oksidaze, kao i bilo koji lijekovi koji interferiraju s testosteronom.

Osim detaljnog pregleda dokumentacije lijekova koje uzimaju pacijenti, pružatelji zdravstvene usluge trebali bi imati na pameti rizik od erektilne disfunkcije kada propisuju kompleksan način upotrebe lijekova, prema Michael Kanter, medicinskog direktora Quality & Clinical Analysis za Kaiser Permanente Southern Californija.

‘Ova studija ukazuje da, dok liječnici još uvijek trebaju liječiti pacijentie s lijekovima kada je indicirano, trebali bi biti svjesni da se može dogoditi erektilna disfunkcija’.

*Polifarmacija – Upotreba četiri ili više lijekova od strane jednog pacijenta, generalno riječ je o populaciji iznad 65 godina. Pogađa oko 40% starijih odraslih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.