Upotreba tampona: U dva mjeseca pet slučajeva sindroma toksičnog šoka

Iako nije riječ o izbijanju zaraze, relativno velik klaster slučajeva sindroma toksičnog šoka pogodio je američku saveznu državu Michigan u veoma kratkom periodu što je zdravstvene vlasti navelo do izdavanja upozorenja, podsjetnika o opasnostima nepravilnog korištenja tampona.

Michigan Department of Health and Human Services (MDHHS) objavilo je da su identificirali pet slučajeva sindroma toksičnog šoka (TSS) poveznih s upotrebom tampona unutar države od prosinca prošle godine, piše Medical Daily.

Za usporedbu, isti Odjel istaknuo je da je godišnji prosjek slučajeva sindroma toksičnog šoka tijekom prethodnih deset godina bio manje od četiri.

Iako slučajevi nisu bili fatalni, izvješteno je da je najmanje jedna žrtva, tinejdžerica od 15 godina, pretpjela ozbiljne komplikacije radi čega je hospitalizirana na više od dva tjedna.

‘Iako su slučajevi sindroma toksičnog šoka rijetki, nedavni klaster je važan podsjetnik da uvijek provjerite sigurnosne informacije na proizvodu’, rekla je dr. Eden Wells, glavna medicinska direktorica MDHHS.

TSS ima naročito gadne nuspojave relativno česte infekcije bakterijom Staphylococcus aureue. U većini slučajeva TSS riječ je o specifičnom toksinu TSST-1 koji je proizveden od određenog soja S. aureus koji je problem izazvao. Dok drugi toksini S. aureus mogu trigerirati TSS, TSST-1 je izvor svih slučajeva povezanih s tamponima.

Pod određenim okolnostima, primjerice kada netko nosi tampon s visokom moći upijanja na dugo vrijeme, određeni soj S. aureus naraste izvan kontrole, da bi potom stvarao višak TSST-1, koji u konačnici završi u kvotoku vlasnika.

Od tamo, toksin dovodi naš imunološki sustav u ‘iber turu’, što uzrokuje groznicu, brzi pad krvnog tlaka (titular šok) i, u najgorem slučaju, dolazi do potpunog zatajenja organa.
Od pet slučajeva u Michiganu, četiri su posebno praćena specifično zbog super upijajućeg Playtex Sport branda, a drugi zbog tampona marke Kotex.

Dok se TSS može dogoditi ženama koje ne nose tampone i muškarcima, sindrom toksičnog šoka postao je sinonim za sanitarne proizvode nakon puštanja na tržište super upijajućih brandova u 80-im godinama prošlog stoljeća koji su pokrenuli znatan porast TSS slučajeva.

Nakon što su brandovi povučeni s tržišta, a potrošači postali svjesniji rizika od ostavljanja tampona predugo u tijelu, slučajevi TSS-a su pali.

No, još uvijek se prilično razorni slučajevi TSS događaju s vremena na vrijeme.

Kako izbjeći sindrom toksičnog šoka od tampona?

MDHHS savjetuje da žene kupuju tampone s najmanjom sposobnosti upijanja i da nikada ne ostave tampon dulje od osam sati u tijelu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.