Prvi neuspjeh Truvade: Muškarac pozitivan na HIV unatoč PrEP-u

Muškarac se zarazio virusom HIV-a unatoč tome što je preekspozicijsku profilaksu – Truvadu uzimao dosljedno, svaki dan dvije godine.

Slučaj, koji su prijavili kanadski znanstvenici na nedavno održanoj Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections u Bostonu prvi je prijavljeni neuspjeh profilakse prije izlaganja (PrEP: pre-exposure prophylaxis).

Truvada

Profilaksa prije izlaganja, PrEP, kombinacija je dva lijeka protiv HIV-a (tenofovir i emtricitabin) koji se prodaje pod imenom Truvada. Na AIDS.gov Truvada je opisana kao ‘način za ljude koji nemaju HIV, no koji su u vrlo visokom riziku da ga dobiju, da preveniraju HIV zarazu uzimajući tabletu svaki dan’. Studije su pokazale da je ovaj lijek vrlo učinkovit, te da dnevni unos PrEP-a smanjuje rizik od zaraze HIV-om do 92 %, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Na Truvadu i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija gledaju kao vrlo pouzdan lijek koji smanjuje rizik od zaraze HIV-om kada se dosljedno uzima među onima u visokom riziku od prijenosa ovog virusa i bolesti AIDS.

‘Prema našim saznanjima ovo je prvi prijavljeni slučaj proboja HIV zaraze s dokazima da se dug period pridržavalo režima oko uzimanja Truvade’, rekao je dr. David Knox, specijalist za HIV na Maple Leaf Medical Clinic i vodeći autor nove studije.

U svom izlaganju Knox je istaknuo da je riječ o 43-godišnjem homoseksualcu, redovitom pacijentu na klinici Maple koji se redovno testira na HIV. U travnju 2013., nakon prijedloga da započne s PrEP-om, muškarac je ‘odlučno’ krenuo s režimom. Prema Knoxu, partner pacijenta, zaražen HIV-om, na antiretrovirusnoj je terapiji s ‘nemjerljivim ‘ razinama HIV-a, piše Medical Daily.

Ipak, muškarac je prijavio i ‘opetovani analni receptivni seks s povremenim partnerima bez upotrebe kondoma’ koji se događao u razdoblju od dva do šest tjedana nakon što je saznao da je HIV pozitivan.

Za PrEP je poznato da je manje učinkovit ako se uzima nedoslijedno. Međutim pacijent je bio ‘odlučan’ o pridržavanju režima dok su i dokumentacija ljekarne i analiza suhe kapi krvi pokazale na ‘dosljedno uzimanje doze lijeka u prethodna dva mjeseca’, rekao je Knox.

‘Neuspjeh PrEP-a u ovom slučaju je vjerojatno zbog transmisije multiklasnog, na PrEP otpornog soja HIV-1’, zaključuje Knox.

Kao što je jedan sudionik konferencije rekao, ovi rezultati vjerojatno će biti pogrešno shvaćeni i štoviše, polemika oko plave pilule krenula je od njezinih početaka.

Od kada je odobrena od strane FDA u 2012. Truvada izaziva ambivalentne osjećaje unutar gay zajednice, koji se ogledaju u uzimanju lijeka. Današnje procjene predlažu da oko 30.000 Amerikanaca uzima PrEP – tek jednu dvadesetinu onih koji bi mogli imati od nje koristi, podaci su NAM-a, nacionalne organizacije za AIDS. Od kada je kriza AIDS-a krenula s početkom 1980.-e homoseksualci se pozivaju da uzimaju lijekove, no za mnoge, ovaj je odgovor zbunjujuć.

Istraživanje provedeno od strane Američke akademije za HIV medicinu već je otkrilo nekoliko prepreka koje preveniraju mnoge pružatelje zdravstvenih usluga od propisivanja PrEP-a bolesnicima s visokim rizikom za HIV, i ova otkrića studije mogu samo doliti ulje na vatru oko propisivanja PrEP-a.

Neki kritici Truvade kažu da pilule potiču riskantnije seksualno ponašanje bez kondoma. Predsjednik AIDS Healthcare Foundation Michael Weinstein prethodno se na Truvadu referirao kao ‘lijek za partije’, piše Pharmacy Times.

Kao medicinski stručnjaci, ljekarnici znaju kako temeljito savjetovati pacijenta o kliničkim prednostima, rizicima i štetnim nuspojavama PrEP-a. Također bi trebali podsjetiti pacijente da, unatoč tomu što PrEP nije savršen, može smanjiti rizik od HIV-a za 92% kada se uzima pravilno i dosljedno.

‘Ljekarnici mogu biti prva linija usluga u pružanju informacija… i mogu igrati ulogu u svakoj fazi HIV prevencije i brige u kontinuumu’, rekao je Jacek Skarbinski, doktor medicine pri CDC.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.