Kampanja ukazivanja na jednu od najtežih dermatoloških bolesti

Hidradenitis suppurativa (HS) jedna je od najtežih dermatoloških bolesti, no još uvijek nedovoljno prepoznata u stručnoj i općoj javnosti.

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) odlučila je pokrenuti kampanju ‘Jači smo od HS-a’ kojom žele ukazati na bolest od koje obolijeva oko jedan posto populacije, a do postavljanja dijagnoze prođe sedam i više godina, piše Hina.

Predsjednik KUZ-a Ivica Belina rekao je kako se s kampanjom želi potaknuti pacijente da se što ranije javljaju liječnicima, kako bi započeli liječenje i aktivno se uključili u kontrolu simptoma.

U planu je edukacija liječnika primarne zdravstvene zaštite i specijalista dermatovenerologije kako bi se bolest mogla prepoznati što ranije. Za oboljele osmišljena je web stranica sa svim važnim informacijama o bolesti.

Hidradenitis suppurativa

HS je kronična infektivna bolest, koju karakterizira duboka i bolna oštećenja kože s gnojnim čvorovima koja zahvaćaju žlijezde znojnice, a javljaju se pod pazuhom, na preponama, unutarnjoj strani bedara, ispod dojki i u genitalnoj regiji.

Zbog bolnosti i neugodnog mirisa HS izrazito negativno utječe na kvalitetu života bolesnika koji se zbog bolesti izoliraju od okoline pa su često podložni depresiji. Najčešće se javlja kod mlade populacije, a s najvećom pojavnošću između 21. i 23. godine života.

Problem je, upozoravaju liječnici, što se bolest često ne prepozna, a bolesnici s HS-om nerado govore o simptomima pa do postavljanja dijagnoze prođe i 12 godina, za koje vrijeme se bolest znatno pogorša.

Iako 70% oboljelih ima blagi oblik bolesti, liječenje predstavlja veliki izazov i za bolesnika i za liječnike. Kod težih oblika liječi se antibioticima, dok se kod 4 % najteže oboljelih primjenjuju kirurški zahvati uklanjanja zahvaćenih dijelova tkiva.

Stručnjaci navode kako se nedavno na tržištu pojavio i prvi biološki lijek za liječenje HS-a koji bi trebao povećati kvalitetu liječenja.

KUZ je na probleme oboljelih s HS-om upozorio Hrvatski savez za rijetke bolesti, koji je više ne vodi u svom registru budući da od nje, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, obolijeva oko jedan posto populacije pa se više ne kvalificira kao rijetka bolest.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.