Britanka među prvima koji su primili cjepivo namijenjeno da uništava rak

Britanka je postala među prvim pacijentima s rakom kojoj se ubrizgalo cjepivo dizajnirano da stimulira imunološki sustav kako bi uništavao tumore gdje god da su se proširili u tijelu.

Kelly Potter, 35, s dijagnozom naprednog raka grlića maternice u srpnju 2015,. bila je među prvim pacijentima upisanim na ispitivanje cjepiva protiv raka koje će se provoditi iduće dvije godine, a uključuje 30 volontera, piše Independent.

Mehanizam cjepiva

Medicinski istraživači dizajnirali su cjepivo koje bi trebalo potaknuti imunološki sustav da reagira protiv stanica raka koje dopuštaju ponovno dupliciranje bez da ikada umru.

Istovremeno, pacijenti u ispitivanju dobit će i kemoterapijski lijek koji bi, u malim dozama, trebao podignuti kočnicu na imunološkom sustavu tako da više ne bude spriječen u napadanju vlastitih stanica raka, kažu znanstvenici.

Kelly, koja živi u Beckenhamu, Kent, dijagnosticiran je četvrti stadij raka grlića maternice i ispunjavala je sve uvjete za ispitivanje u Guy’s Hospital u Londonu jer se bolest proširila i u druge dijelove tijela.

‘Iako imam odličan tretman u bolnici, gdje je rak stabiliziran, on se već proširio na mjesta u mojoj jetri i plućima’.

Potter je cjepivo primila 9. veljače i sedam je puta od tada posjetila bolnicu kako bi dovršila tretman. Liječnici su upozorili da bi mogla imati simptome nalik gripi, iako se oni za sada nisu pojavili.

Cjepivo

Cjepivo sadrži male fragmente proteina iz enzima koji se zove ljudska reverzna transkriptaza telomeraze (hTERT), koji stanicama raka dopušta da se kontinuirano dijele.

Nada se polaže da će se ubrizgavanjem tog antigena u krvotok stimulirati imunološki sustav da proizvodi antitijela koja napadaju stanice raka, no ostavljaju normalne, zdrave stanice nedirnutima, kažu znanstvenici.

‘Znamo da je imunološki sustav kod bolesnika s uznapredovalim rakom potisnut, tako da nije u stanju prepoznati i ubiti stanice raka’, rekao je profesor Hardev Pandah, glavni istraživač na ispitivanju na Sveučilištu Surrey u Guildfordu.

‘U ovom ispitivanju istražujemo oblik imunoterapije dizajnirane za aktivaciju tjelesnog imunološkog sustava primjenom cjepiva temeljenom na fragmentima ključnog proteina raka’, rekao je profesor Pandah.

James Spicer, glavni istraživač na ispitivanju u bolnici Guy i Centru za istraživanje St. Thomas Biomedical Research u Londonu rekao je da će se, pacijentima zajedno s cjepivom dati i male doze kemoterapijskog lijeka, a s ciljem poticanja učinkovitog imunološkog odgovora protiv tumorskih stanica.

‘Jedinstvena značajka ovog istraživanja je korištenje dodatnih sredstava za poticanje odgovora na cjepivo. Nadamo se da će ukinuti inhibitorni učinak regulacijskih imunoloških stanica prisutnih u cirkulaciji pacijenta, za koji se vjeruje da ograničava učinkovitost prethodnih pristupa s cjepivom protiv raka’, rekao je dr. Spicer.

‘Postoji vrlo malo solidnih tumora koji ne bi trebali biti osjetljivi na ovu vrstu liječenja. Ovo je probna faza ispitivanja, no prilično smo sigurni da će biti sigurna; no bez obzira na to hoće li ili neće biti učinkovita, mi ćemo čekati i vidjeti’, rekao je.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.