Mobilni telefoni ‘kuhaju’ spermu muškarca

Stručnjaci za plodnost upozoravaju da upotreba mobitela na samo sat vremena dnevno ‘kuha spermu’ i značajno smanjuje njihove razine.

Nova studija pokazuje da držanje mobitela blizu testisa – ili do 60 cm od tijela – može toliko smanjiti razine sperme da bi moglo doći do problema u začeću, piše Telegraph.

Studiju je vodio vodeći britanski stručnjak za plodnost koji savjetuje muškarcima da prestanu biti ovisni o mobilnim telefonima.

Studija – visoko cijenjenih stručnjaka – otkrila je da su razine sperme muškaraca koji drže svoj telefon u džepu hlača tijekom dana, ozbiljno pogođene, u 47% slučajeva u usporedbi s tek 11% u općoj populaciji.

Zagrijavanje sperme elektromagnetskom aktivnošću

Profesor Martha Dirnfeld s Technion University u Haifi: ‘Analizirali smo količinu aktivne sperme koja pliva i njihovu kvalitetu i otkrili da je reducirana. Mislimo da se ovo događa zbog zagrijavanja sperme iz mobitela elektromagnetskom aktivnošću’.

Istraživački tim motrio je više od stotinu muškaraca koji su dolazili kliniku za plodnost godinu dana. Otkrili su da, osim mobitela blizu prepona, mnogi pričaju na telefon ležeći na krevetu dok se telefon puni, nekoliko centimetara od njih.
Otkrića su objavljena u časopisu Reproductive BioMedicine i podupiru dugu bojazan koja povezuje pad stope plodnosti kod muškaraca i prevalenciju upotrebe mobilnih telefona.

Kvaliteta sperme među muškarcima u zapadnim zemljama konstantno pada i smatra se krucijalnom u 40 % slučajeva u kojima su parovi imali problema sa začećem.

Profesor Gedis Grudzinskas, savjetnik za plodnost na St. George Hospital London: ‘Muškarci trebaju razmisliti o svojoj dobrobiti i pokušati prestati biti ovisni o svojim telefonima. Ima li potrebe da držite telefon blizu sebe na noćnom ormariću? Neki muškarci drže svoje telefone u džepu svoje pidžame u krevetu. Je li to uistinu potrebno?’

Profesor Dirnfel: ‘Mislim da je ovo upozorenje muškarcima da promijene svoje navike kako bi poboljšali svoje šanse da imaju djecu. Žene generalno ne nose svoje telefone na sebi, stoga mobiteli ne mogu utjecati na njihovu plodnost. To nije nešto što smo tražili u studiji’.

Profesor Alan Pacey, znanstvenik za istraživanje plodnosti na Sheffield University ismijava prijedlog da mobilni telefoni mogu biti štetni za mušku plodnost i tvrdi da će nastaviti nositi mobitel u džepu svojih hlača.

‘Dr. Paceya možda ne brine njegova plodnost, ali za mlađe dečke to je briga. Ukoliko pokušavate dobiti dijete i to se ne dogodi unutar godine dana možda biste trebali razmisliti o tome gdje držite mobitel’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.