KoHOM: Uz bolje ugovore i liječnici koncesionari dežurat će vikendom

Koordinacija obiteljske medicine (KoHOM) pozdravlja najavu rasterećenja bolničkih prijema i bolničkih budžeta većim angažmanom obiteljskih liječnika, no liječnici traže da im se rad u dežurstvu regulira posebnim ugovorima, kao što je to riješeno u drugim zemljama EU.

KoHOM pozdravlju najavu ograničenja ulaska pacijenata ‘s ceste’ na bolničke hitne prijeme. Predsjednica KoHOM-a Ines Balint rekla je da su u primarnoj zaštiti svi spremni dežurati vikendom, no traže da im se osiguraju prostorni, radni i financijski uvjeti, piše Hina.

Naime, ta dežurtsva sada nisu obavezna za privatnike u ugovornom odnosu sa HZZO-om, no svi domovi zdravlja imaju svoje zaposlenike i organizirana dežurstva vikendima od 7 do 20 sati, ističe Balint.

Nakon što je ministar zdravlja Dario Nakić kao jedan od svojih prvih koraka najavio reformu hitne službe, u KoHOM-u kažu da to ‘nije reforma već vraćanje hitnih pacijenata primarnoj zaštiti, kao što je bilo prije 2011’.

Problem je što bolnice ne mogu odbiti ‘hitne slučajeve koji samo kašlju i šmrcaju’, a pacijenti su sigurni da će im se s ulaskom u bolnički sustav napraviti sve pretrage, objašnjava Balint situaciju, za koju su, kaže najmanje odgovorni obiteljski liječnici.

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo pozdravlja najavu rasterećenja objedinjenih hitnih prijema u bolnicama.

‘Ako već ministar radi reforme, dobro je da krene od reforme primarne zdravstvene zaštite jer je to jeftiniji način zbrinjavanja pacijenata. Treba rasteretiti i smnjiti troškove bolnica koji su sada enormni, kaže Nogalo čija je bolnica posljednja dva mjeseca bila iznimno opterećena.

‘Mora se nešto poduzeti kako bi se hitna u bolnicama rasteretila’, kaže Nogalo. Kao jedan od mogućih modaliteta navodi novčane sankcije za odrasle pacijente koji zaobilaze primarnu zaštitu i direktno idu u bolnice na hitnu.

U Ministarstvu zdravlja odbili su podrobnije objasniti kakvu reorganizaciju hitne medicinske službe planiraju, a javnost će, kažu, biti pravodobno obaviještena.

‘Aktivno se provode sastanci sa stručnim službama. Dok se ne postave jasne smjernice i postigne dogovor sa strukom, ne možemo izlaziti s konkretnim prijedlozima’, odgovorili su iz Ministarstva na Hinin upit.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.