Reforma hitne službe: 70% pacijenata na bolničkoj Hitnoj stvara gužvu

Zbog gripe ili medicinskih stanja koja ne spadaju u hitne slučajeve pacijenti više neće moći doći na hitnu. Takve će slučajeve rješavati njihov ili dežurni liječnik obiteljske medicine u domovima zdravlja.

Pacijenti kažu da ne znaju za dežurne službe po domovima zdravlja, a radi kojih se, tvrde liječnici na hitnoj u bolnici stvaraju gužve, prenosi Dnevnik.hr.

‘Zbog ovakvih koji dolaze bez nekog razloga, tipa ima gripu i sad se on došao pregledati, često puta oni pravi hitni pacijenti možda i čekaju neko mlao dulje vrijeme na pregled’, rekla je Žanina Široka, dežurna liječnica Hitnog medicinskog prijema Sveti Duh.

Liječnici obiteljske medicine tvrde da su pacijenti dobro informirani.

‘Nije istina da pacijenti ne znaju za dežurstva, zato što je to praksa koja postoji više od 20 godina. Pacijenti namjerno izbjegavaju liječnike obiteljske medicine’, rekao je liječnik obiteljske medicine Dragan Soldo.

Iz ovih razloga ministar zdravlja Dario Nakić kreće u prvu veliku reformu zdravstvenog sustava. Na hitnu će, dakle moći samo hitni pacijenti.

‘Očekujem da bi to bila prva reforma koju ćemo početi primjenjivati u nekakvom roku od dva mjeseca’, rekao je Nakić.

A profitirat će pacijenti, kažu iz Udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

‘Oni koji su zbilja za nekakav bolnički tretman bit će usmjereni na pravo mjesto i time neće biti nikakvih lutanja pacijenata u sustavu’, rekla je Ivana Šmit, dopredsjednica HUBOL-a.
‘Da oni ljudi koji su doista ozbiljno bolesni da oni mogu doći na vrijeme na pregled, da se ne čeka na hitnim prijemima 10-ak ili 12 sati’, kaže ministar Nakić.
A takvih je oko 30 posto od ukupnog broja onih koji dođu na hitnu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.