Korak prema ljudskoj terapiji: Iz laboratorijske sperme napravljeni zdravi potomci

U pionirskom potezu koji bi mogao dovesti do liječenja neplodnosti uspješno su napravljeni spermiji u laboratoriju, upotrijebljeni da budu očevi bebama miševima.

Kineski znanstvenici upotrijebili su matične stanice, pretvorili ih u primitivne spermije i oplodili jajašca kako bi proizveli zdravi okot.

Studija objavljena u časopisu Cell Stem Cell, pokazala je da su svi miševima imalo zdravo potomstvo koje bi kasnije trebalo imati svoje potomstvo, piše BBC.

Stručnjaci kažu da je ovo korak prema ljudskim terapijama. U konačnici ovakva bi terapija mogla pomoći dječacima kojima je neplodnost posljedica tretmana kemoterapije, infekcija poput mumpsa ili nedostacima koji ih ostavljaju u nemogućnosti da proizvedu spermu.

Tvornica sperme

Izrada sperme u testisima jedan je od najduljih i najsloženijih procesa u tijelu – za koji je potrebno više od mjesec dana od početka do završetka, barem kod većine sisavaca.

Sada su znanstvenici u stanju reproducirati ovaj podvig u laboratoriju.

Embrionalne matične stanice, koje se mogu pretvoriti u bilo koju drugu vrstu tkiva, vodilo je ka tome da postane sperma s koktelom kemikalija, hormona i tkiva testisa.

S ciljem da se stanica ispravno razvije, stanice moraju proći kroz ključno i osjetljivo preuređenje svoje DNA – koda života – mejozu.

Baš poput ženskog jajašca, sperma mora izgubiti pola svojih kromosoma (snopova DNA) kako bi fertilizirano jajašce imalo normalan iznos.

Kineski istraživački tim rekao je da su dosegli međunarodni zlatni standard propisan za reprodukciju mejoze u laboratoriju. No, nisu proizveli spermu s glavom i repom za plivanje – već su bili u ranijoj fazi poznatoj kao spermatidi.

Međutim, spermatidi imaju točan iznos genetske informacije i uspješno su umetnuti u jajašca miša kroz IVF.

‘Svi su potomci zdravi i plodni’, rekao je profesor Xiao-Yang Zhao s kineske akademije znanosti.
Rekao je da se nada da će studija ponuditi inspiraciju za slične radove s ljudskim tkivom kako ‘bi se riješio problem steriliteta’.

Međutim, rekao je da se prvo trebaju isključiti ‘etička zabrinutost’ i ‘mogući rizici’.

Njegov kolega profesor Jiahao Sha, s Nanjing Medical University rekao je: ‘Mislimo da ovaj rad nosi izvanredno obećanje za liječenje muške neplodnosti’.

Spermatidi su se upotrijebili za kreiranje zdravih ljudskih beba u Japanu. No, ova je procedura ilegalna u nekim zemljama.
Drugi izazov koji polje treba nadići je početni materijal – naime, niti jedan odrasli nema embrijske matične stanice.

Kineska grupa vjeruje da će solucija biti konvergencija stanica kože u stanje matične stanice, što se pouzdano može obaviti.

Profesor Robin Lovell-Badge s britanskog instituta Francis Crick pohvalio je rad kao ‘impresivnu količinu posla’ i ‘uzbudljive rezultate’ koji će biti ‘fantastično korisni za temeljna istraživanja’.

Rekao je: ‘Vjerujem da mnogi misle da je jednostavno napraviti spermu. Međutim, kao što i ovaj rad pokazuje, proces je mnogo kompleksniji’.

Dok profesor Allan Pacey sa Sveučlilišta Sheffield tvrdi da bi stvaranje sperme izvan tijela ‘bila izvanredna stvar za učiniti, kako za napredak znanosti, tako i kao pomoć neplodnim muškarcima’.

‘Unatoč ovim ohrabrujućim rezultatima, još uvijek smo na neki način udaljeni od trenutne primjene ove tehnike kao i potencijalnog lijeka za ljudsku mušku neplodnost’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.