Efekt Charlija Sheena: Srušeni tabui o HIV-u

Od kada je slavni glumac Charlie Sheen otkrio da je zaražen HIV-om, interes javnosti za tim virusom i ADIS-om naglo je porastao, pišu mediji.

Riječ je o sposobnosti celebrityja za podizanjem svijesti za objelodanjivanjem medicinskih stanja. U slučaju Charlija Sheena, riječ je o HIV-u. 17. studenog glumac je javno obznanio da je HIV pozitivan kada su na tražilici Google sintagme koje sadrže riječ HIV gotovo eksplodirale, piše Guardian.

Prošli tjedan, studija objavljena u Journal of the American Medical Association’s Internal Medicine pokazala je da je riječ o 417 %.

Ovo nije prvi put da je slavna osoba imala značajan učinak na svijet što se tiče razotkrivanja činjenice da imaju HIV ili AIDS, no, zahvaljujući internetu, ovo je prvi puta da je učinak mjeren ovako rigorozno.

Stoga, da li je efekt slavnih postojao prije interneta?
‘HIV i slavni snažno su povezani od samih početaka’, rekao je Dominic Edwardes, direktor Terrence Higgins Trusta.
‘Od Rocka Hudsona do Charlija Sheena, priču o HIV-u desetljećima nose slavni koji uza sebe imaju visoko profilirane ljude koji ih podržavaju poput Elizabeth Taylor ili princeze Diane.

Kada je američka košarkaška zvijezda Magic Johnson obznanio da je pozitivan na HIV 1991. svijet je shvatio, kako je Johnson sročio da se: ‘HIV može dogoditi bilo kome, čak i meni’.

Poruka je prenijela poruku da HIV nije smrtna presuda – Johnson je uspio kontrolirati svoje stanje antiretrovirusnim lijekovima.

No, bila je tada riječ o prvoj visokoprofilnoj izjavi koja je imala najveći utjecaj. Nakon što se Rock Hudson srušio u srpnju 1985. u predvorju hotela u Parizu, objavljeno je da je američki simbol muškosti 50.ih godina prošlog stoljeća homoseksualac i da ima AIDS.

Iako je već na tisuće ljudi do tada umrlo od ove bolesti, ova je najava od liječnika smatrana kao najvažniji događaj u povijesti epidemije.

Pokrivenost HIV-om u SAD-u se utrostručio, zauvijek mijenjajući percepciju javnosti o AIDS bolesnicima i homoseksaualcima.

5. rujna 1991. pjevač grupe Queens Freddie Mercury umro je samo dan nakon što je otkrio da ima AIDS. Ostali članovi benda uložili su milijune u istraživanje bolesti 1992. koncertom za podizanje svijesti o bolesti koji je emitiran uživo u 72 zemlje svijeta, a kojeg je gledalo više od milijardu ljudi.

Algoritam koji se koristio za analizu podataka od dana kada je Sheen objavio da je inficiran HIV-om do 8. prosinca prošle godine, pronašao je više od 2.8 milijuna više pretraživanja koja sadrže riječ HIV nego što se očekivalo.

Medijska pokrivenost se također podigla, rangiranjem u gornjih 1% u usporedbi s prethodnih sedam godina.

Čak i tako, učinak slavnih može biti mješovit blagoslov’, rekao je Edwardes.

‘Ti trenuci imaju tendenciju biti oni trenuci koji se zadržavaju u sjećanjima ljudi. Potrebno je nešto novo kako bi se ažuriralo ljudsko znanje.  Najvažnija percepcija koja se promijenila zbog Sheena je briga o učinkovitosti lijekova za HIV. Lijekovi zaustavljaju da prenosite zarazu. To znai da ne možete prenijeti virus HIV-a i Charlie Sheen je uistinu pomogao da poruka dopre van’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.