Švedska želi Europsku agenciju za lijekove, napusti li Velika Britanija EU

Švedska bi trebala postati novi dom Europske agencije za lijekove (EMA) ukoliko Britanci u srpnju izglasaju da napuštaju Europsku uniju, riječi su direktora švedske farmaceutske udruge.

EMA, koja odobrava lijekove za sve zemlje Europske unije, ima sjedište u Londonu od kada je započela s radom 1995. Međutim, tzv. Brexit (izlazak Britanije iz Europske unije) mogao bi napustiti europski ekvivalent za američku Administraciju za hranu i lijekove izvan bloka te bi mogao prisiliti na idući potez, piše Reuters.

Prebacivanje na Švedsku imalo bi smisla, s obzirom na znanstvenu snagu zemlje i vodeću ulogu koju švedski stručnjaci već imaju u regulaciji europskih lijekova, rekao je Anders Blanck, generalni direktor skupine LIF koja predstavlja farmaceutske kompanije koje se temelje na istraživanjima.

‘Ukoliko referendum u Velikoj Britaniji rezultira s ‘ne’ EU, vlada bi trebala odmah pokrenuti intenzivne lobističke kampanje kako bi Švedska bila novi domaćin za EMA-u’, napisao je Blanck u posljednjem biltenu LIF trade grupe.

‘Moj savjet je da se već sada počne planirati kako bi takvo lobiranje moglo biti provedeno. Mi u farmaceutskoj industriji bi rado pomogli sa svom snagom… EMA u Švedskoj bila bi velik poticaj za cijeli život znanstvenog područja’.

Švedska tvrdi da eminencija u farmaceutskoj i zdravstvenoj areni uključuje činjenicu da je dom Karolinska Instituta, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za medicinu.

Također, viđena su znatna ulaganja u posljednje vrijeme od strane multinacionalnih grupa poput AstraZenece i GE HealthCare.

I EMA i Europska komisija odbile su komentirati što bi se dogodilo Agenciji u slučaju Brexita, no Blanck kaže da Watchdog za lijekove (EMA) i njegovih 600 zaposlenih ne bi imali izbora nego napustiti London.

Mnogi izvršni rukovoditelji farmaceutskih kompanija također potez vide kao neizbježan i strahuju da bi britanski izlazak narušio zdravstvene regulacije u najvećoj svjetskoj trgovinskom bloku.

Zabrinutost oko EMA-e pridonijela je u odluci Europske federacije farmaceutskih industrija i udruga ovaj tjedan da upozore protiv izlaska Britanije iz EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.