Always ulošci i Tampax tamponi sadrže opasne kemikalije, glifosat

Tampax, Always i nekoliko drugih brandova koji proizvode tampone i intimne uloške za žene koji se prodaju u Francuskoj i Kanadi možda sadrže ‘potencijalno opasne taloge’, pokazalo je istraživanje.

Studija provedena od časopisa 60 Millions de Consommateurs pronašla je tragove kemikalija uključujući dioksine i insekticide u pet od 11 proizvoda koji su testirani, piše Independent.

Otkriće je uzrokovalo povlačenje 3.100 kutija uložaka ‘organskih’ proizvoda za žene koji se prodaju u Francuskoj i Kanadi. (vidi tekst: Tamponi i sterilne gaze kontaminirani ‘vjerojatno kancerogenim’ glifosatom).

Iz tvrtke Corman Organic koja proizvodi uloške rekli su da su proveli vlastitu analizu koja je potvrdila tragove glifosata, aktivnog sastojka pesticida Roundup kojeg proizvodi Monsanto, a ubija korov, u svojim proizvodima proizvedenim od pamuka.

Trenutno je u tijeku opširna debata o tome da li je ova kemikalija, glifosat – kancerogena. Tvrtka je rekla da je potez povlačenja mjera predostrožnosti dok istodobno istražuju nabavni lanac sirovih materijala.

Glasnogovornik Cormana rekao je da su zaostali tragovi glifosata pronađeni u jednom uzorku koji ‘nije trebao biti predstavljen kao organski pamuk’.

‘Iako je postotak zaostalih toksina pronađenih u specifičnom primjerku minimalan i nije dokazano da je opasan, odlučili smo povući proizvode iz jedne serije kao mjeru predostrožnosti’, dodao je. ‘Za nas, najvažnija stvar je sigurnost i zdravlje naših kupaca’.

Istraživači na 60 milijuna također tvrde da su pronašli tragove halogeniranih otpada, nusproizvoda u obradi sirovih materijala u Tampax Compak Active Regular Fresh tamponima i ostatke organoklorovih pesticida i piretroidnih insekticida u nekim ulošcima Alwaysa. Proizvođači kažu da su rezultati ‘greška’.

Vrlo otrovni dioksini, koji mogu biti uzrok raka, reproduktivnih i razvojnih problema kao i oštećenja imunološkog sustava, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pronađeni su i u proizvodima od O.B. i branda Nett.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.