Sud: Kanadski pacijenti smiju uzgajati svoju medicinsku marihuanu

Sudac saveznog suda u Vancouveru presudio je da pacijenti koji koriste medicinsku marihuanu imaju ustavno pravo da uzgajaju svoj kanabis, čime je poništena zabrana koju je uvela prethodna kanadska konzervativna vlada.

Sud je suspendirao odluku na šest mjeseci kako bi Otawwi dao vrijeme da na nju odgovori, piše Reuters.

Skupina stanovnika Britanske Kolumbije tužila je Kanadu na sudu 2013. tvrdeći da je nov zakon koji zahtijeva od pacijenata da medicinsku marihuanu kupuju od licenciranih proizvođača, umjesto da je uzgajaju sami – neustavan.
Rekli su da je uzgoj marihuane u okviru vladinog sustava preskup i da ne dopušta da sami kontroliraju sojeve i doziranje njihovih tretmana.

Tada konzervativna vlada, koja je ispitala program medicinske marihuane u 2013. tvrdila je da je sustav naručivanja sigurniji i za pacijente i druge Kanađane, koji bi u drugom slučaju mogli biti povrijeđeni nesigurnim uzgojem marihuane u kući.

U svojoj odluci, savezni sudac Michael Phelen rekao je da su restrikcije nametnute Zakonom za medicinsku upotrebu marihuane proizvoljne.

Pristupne restrikcije ne dokazuju da smanjuju rizik za zdravlje i sigurnost ili da poboljšavaju pristup marihuani – navodnog cilja regulacije, napisao je.

Na izborima u listopadu prošle godine, liberali su pobijedili konzervativce. U Ottawi, nova savezna ministrica zdravlja Jane Philpott rekla je novinarima da će proučiti presudu.

Philpott je naglasila da problem nema nikakve veze s rekreativnom marihuanom, za koju su se liberali zalagali tijekom predizborne kampanje s ciljem regulacije i legalizacije.

‘Razumijemo da Kanađani koji zahtijevaju medicinsku marihuanu za svrhe njihove bolesti moraju istoj imati i pristup’, rekla je.

Liberali nisu odredili duljinu planova za reguliranje medicinske marihuane.

Prošlog lipnja, vancouverski gradski vijećnici glasovali su za licenciranje ambulanti marihuane koji djeluju izvan trenutnog saveznog okvira, čime je Vancouver postao prvi kanadski grad koji je regulirao trgovce koji lijek prodaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.