Dermatolog: Upotreba krema za ljepotu može izazvati akne i tanjenje kože

Nanošenja krema za ljepotu na lice može učiniti više štete nego koristi, tvrdi indijski dermatolog. To je iz razloga što su ti proizvodi korijenski uzrok aknama i mogu čak izazvati tanjenje kože.

U nedjelju, 21. veljače, stotine dermatologa okupilo se na Acne India Summitu kako bi unaprijedili svoje vještine i znanje o uobičajenom problemu kože – aknama, piše Tech Times.

Tanjenje kože

‘Očita nuspojava upotrebe krema za njegu i ljepotu na licima je tanjenje kože’, rekao je dermatološki stručnjak Rohit Batra. Dodao je da kada ljudi nanose takvu kremu svaki dan, mogu doživjeti rast akni i gubitak kože, što može rezultirati njezinim tanjenjem.

Akne nisu samo za djecu

Akne se najčešće povezuje s pubertetom i tinejdžerima, no to ne treba uvijek biti istina. U stvari, u porastu je incidencija ozbiljnih akni među ljudima u dobi od 15 do 44 godine.

‘Svaki pacijent želi lijek jer nitko ne želi živjeti s ožiljcima na svom licu’, rekao je Batra.

Batra kaže da su trenutne tehnologije u stanju odstraniti akne i ožiljak koji je od njih nastao. Primjeri takve procedure uključuju lasersku terapiju, kemijski piling i terapiju svjetlom, među ostalim.

Ovlašteni dermatolozi

‘Acne India Summit imao je za cilj pružiti multispecijalističku platfromu za dermatologe kako bi naučili o aknama kao nikada prije’, rekla je Komisija.

Jednodnevni program uključivao je kvizove i radionice kako bi se bolje usvojile nove vještine i znanja.

Batra kaže da sudionici imaju znanja o modernim tehnologijama i na taj način mogu pomoći svojim pacijentima da povrate samopouzdanje.

Acne India Summit održan je na Sir Ganga Ram Hospital, na kojem je sudjelovalo oko 250 licenciranih dermatologa, studenata, članova akademije i drugih delegata iz cijele zemlje.

O aknama

Akne su dugotrajno, upalno kožno stanje koje uključuje mitesere, gnojne prištiće, velike i dublje kožne kvržice na lice, vratu, ramenima, nadlakticama, prsima i leđima.

Akne ne uzrokuje samo da osoba pati fizički, nego utječu i na psihološko stanje jer uzrokuje trajne ožiljke, poremećenu sliku o sebi, tjeskobu, depresiju, među ostalim.

Osim toga, akne mogu uzrokovati i neke financijske nevolje jer neki tretmani protiv akni mogu biti veoma skupi. Tomu u prilog govori podatak da se u SAD-u, tretman za akne procjenjuje da premašuje 3 milijarde američkih dolara. Američka akademija dermatologije preporuča upotrebu samo propisanih lijekova i proizvoda te pridržavanju uputa u liječenju akni.

Također bolje je izbjegavati proizvode na pultu ljekarni bez liječničkog savjeta kako bi prevenirali neželjene nuspojave poput alergijske reakcije, sugeriraju dermatolozi.

Akne su najčešći kožni problem u SAD-u. Ovo stanje utječe na 40 do 50 milijuna Amerikanaca godišnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.