Rad u Sloveniji: Mariborska bolnica angažirala anesteziologe iz Rijeke

Liječnici anesteziolozi iz KBC Rijeka do kraja ovog tjedna pomagat će pri operacijama u Mariboru.

Naime, druga najveća slovenska bolnica već dulje vrijeme osjeća nedostatak tog kadra zbog čega su došli u pitanje programi već predviđenih operacija, te uvedene restrikcije za operacije pacijenata kod kojih se ne radi o hitnom slučaju, piše Hina.

Riječ je o angažmanu 20 anesteziologa iz riječkog centra koji će pomagati i dolaziti za vikende, rekao je ravnatelj mariborske bolnice Gregor Pivec.

U mariborskoj bolnici kronično zbog odljeva kadra i restrikcija u zapošljavanju već duže vremena nedostaje dio osoblja osobito anesteziologa i patologa, te viših sestara, zbog čega su zadnjih mjeseci dobivali kadrovsku pomoć iz ostalih slovenskih bolnica, ali i raspisali natječaj za više desetaka specijalista, pri čemu su najviše računali na liječnike iz susjednih država.

‘Potrebni su nam odlični i sposobni liječnici koji mogu izvoditi zahtjevnije operacije’, kazao je ravnatelj mariborskog kliničkog centra. Pivec je rekao da će prva ekipa riječkih anesteziologa u Maribor stići već u petak te da očekuje dobru suradnju, budući da je jezična barijera mala, a neki od njih razumiju i slovenski jezik.
S njima su potpisani ugovori prema kojima će za rad u dane vikenda prema ugovoru dobivati 1250 eura bruto.

Slovenska ministrica zdravstva Milojka Celarc Kolar, koja je dala dopuštenje za angažiranje stranih liječnika u slučaju potrebe, izjavila je nedavno da se je na natječaje za dobivanje posla u Sloveniji javilo oko 200 liječnika iz susjednih zemalja i srednje Europe, ali da se preferiraju oni s kojima je zbog jezika lakše sporazumijevanje, na primjer s područja nekadašnje Jugoslavije, te Makedonije i Rusije, makar oni, za razliku od specijalista iz Europske unije, u Sloveniji trebaju prije zapošljavanja dobiti radnu dozvolu.

Isto vrijedi i za liječnike iz Hrvatske koji žele raditi u slovenskim zdravstvenim ustanovama, jer je Slovenija među onim zemljama EU-a koje su za državljanje Hrvatske i nakon njena ulaska u EU zadržale radne vize i nisu liberalizirale svoje tržište rada za Hrvate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.