Liječnici upozoravaju na ‘vaginalno kupanje’ zbog nedostatka dokaza

Britanski liječnici kažu da sve više roditelja traži tzv. vaginalno kupanje bebe, praksu kod koje se brisom iz majčine vagine obrišu usta novorođenčeta nakon rođenja carskim rezom, unatoč nedostatku dokaza za svoje medicinske benefite.

Praksa, poznata i kao mikrorođenje, uključuje prelaženje brisom preko bebinih usta, očiju, lica i kože kako bi se novorođenče dovelo u kontakt s bakterijama iz porođajnog kanala.

Nada se polaže da ova praksa može ojačati bebine crijevne bakterije, smanjiti rizik i stanja poput alergija ili pretilosti, objašnjavaju stručnjaci u izvješću objavljenom u BMJ – British Medical Journal – no znanstveni dokazi koji bi puduprli tu tezu jako nedostaju, piše Reuters.

‘Potražnja za ovaj proces porasla je među ženama koje pohađaju bolnice u Velikoj Britaniji – no ovo je nadmašilo profesionalnu svijest i smjernice’, rekao je Aubrey Cunnington, počasni savjetnik pedijatrijskih zaraznih bolesti na Imperial College London, koji je napisao izvješće za BMJ.

‘Jednostavno nema dokaza koji sugeriraju da praksa ima prednosti – i to može nositi potencijalne rizike’.
Neke studije pokazuju da bebe rođene carskim rezom imaju različit mikrobiom – kolekciju milijuna bakterija koja živi u crijevima – za razliku od beba rođenih vaginalno.

Oko jedne na četiri beba u Britaniji rođene su carskim rezom, prema izvješću BMJ, na kojem je osim Cunninghama pisalo i pet drugih liječnika.

Istraživanja također pokazuju da bebe rođene carskim rezom imaju malčice povećan rizik od razvoja stanja poput pretilosti, alergija i autoimunih bolesti kasnije u životu.

Cunnington kaže da je teorija razvijena u idućem smjeru: Uslijed toga što bakterija, kojoj je beba izložena u porođajnom kanalu tijekom vaginalnog poroda, kolonizira bebina crijeva, izloženost tim bakterijama onih beba koje su to propustile možda može pomoći u njihovoj zaštiti.

‘Ljudi su napravili logični skok da crijevne bakterije moraju biti veza između carskog reza i rizika od tih bolesti’, rekao je Cunningham. ‘No, mi jednostavno ne znamo to za sigurno – ili, možemo li uopće utjecati na ovo transferiranjem bakterije brisom od mame do bebe’.

Dodaje da dok još uvijek nema dokaza o koristima od vaginalnog kupanja, praksa ima potencijalne rizike poput prijenosa štetnih bakterija na bebu.

‘Liječnici, medicinske sestre, primalje i roditelji moraju biti svjesni da rade nešto s potencijalnim rizikom koji trenutno nema niti dokaze niti benefite’, rekao je Cunnington.

Dodaje da intervencije temeljem dokaza, poput poticanjem dojenja i izbjegavanje nepotrebnih antibiotika može biti ‘važnije za bebine crijevne bakterije od brige o prijenosu vaginalne tekućine brisom’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.