Johnson & Johnson mora platiti $72m zbog smrti žene od raka jajnika

Sud u Missouriju dodijelio je 72 milijuna američkih dolara obitelji žene koja je umrla od raka jajnika, navodno uzrokovanim upotrebom Johnson & Johnson baby puderom i proizvodom Shower to Shower koji sadrže talk. 

Civilna tužba podignuta od strane Jackie Fox iz Birminghama Alabama, dio je šireg zahtjeva na Okružnom sudu u St. Louisu koji uključuje gotovo 60 ljudi, odnosno njihovih tužbi.
Sin preminule žene preuzeo je slučaj pod tužiteljstvom nakon majčine smrti u listopadu 2015. godine u dobi od 62 godine, više od dvije godine nakon postavljanja dijagnoze, piše Guardian.

Marvin Salter iz Jacksonvillea, Florida, rekao je da je njegova pokojna majka, upotrebljavala Johnsonov talk puder 35 godina.
‘To joj je postala druga priroda, poput pranja zubi’, rekao je.

Odvjetnik kaže da je sudac presudio u ponedjeljak navečer, nakon gotovo pet sati rasprave kao zaključak na kraju trotjednog suđenja. Sud je odredio da Fox ima pravo na 10 milijuna dolara u stvarnoj šteti i 62 milijuna dolara u kaznenoj šteti.

‘Suci su utvrdili da je Johnson & Johnson odgovoran za prijevaru, nemar i zavjeru’, rekao je obiteljski odvjetnik.

Jere Beasley jedan od odvjetnika rekao je da je Johnson & Johnson ‘davne 1980. znao za rizik’, a posezao je za ‘obmanjivanjem javnosti, lažući regulatornim tijelima’.

Još u listopadu 2013. savezna porota u Sioux Falls, South Dakota, utvrdila je da je upotreba Johnson & Johnson pudera za tijelo kod Deane Berg bio faktor od razvoja raka jajnika. No, sudski zapisi pokazuju da šteta nije dodijeljena.

Trenutno proizvod Shower to Shower posjeduje tvrtka Valeant Pharmaceuticals International Inc., no tvrtka nije optužena u slučaju Fox.

Oko 1.000 slučajeva tužbi podneseno je na državnom sudu Missouri, a još 200 u New Jerseyu.
Odvjetnik James Onder rekao je da ‘apsolutno’ očekuje da se Johnson & Johnson – najveći svjetski proizvođač proizvoda za njegu žali na presudu.

Pritisci Udruga za zdravlje na Johnson & Johnson

Kompanija sa sjedištem u New Jerseyu prethodno je bila meta Udruga za zdravlje i potrošačkih udruga zbog eventualno štetnih sastojaka u njihovim proizvodima uključujući šampon za bebe Johnson & Johnson No more tear baby shampoo.

U svibnju 2009. godine, koalicijska grupa pod nazivom Kampanja za sigurnu kozmetiku počela je vršiti pritisak na Johnson & Johnson da eliminira upitne sastojke iz svojih proizvoda za njegu za bebe i odrasle.

Nakon tri godine peticija, kompanija je pod pritiskom negativnog publiciteta i prijetnje bojkotom pristala u 2012. godini na uklanjanje svih sastojaka 1,4 dioksina i formaldehida iz proizvoda do 2015., a za koje se smatra da su vjerojatno kancerogeni za ljude.

Glasnogovornica Carol Goodrich rekla je da tvrtka razmišlja o idućem legalnom potezu. U pisanoj izjavi, rekla je da presuda ‘ide protiv desetljeća znanstvenih dokazivanja sigurnosti talka kao kozmetičkog sastojka u više proizvoda’, pozivajući se na potporno istraživanje od strane američke Administracije za hranu i lijekove i National Cancer Institute.

U suđenju, Foxovi odvjetnici predstavili su dokaze u vidu internog dopisa iz rujna 1997. od Johnson & Johnson medicinskog savjetnika koji sugerira da ‘svatko tko niječe rizike između upotrebe talka za higijenu i raka jajnika bi bili javno percipirani u istom svjetlu kao oni koji niječu vezu između pušenja cigareta i raka: Nijekanje očitog u svim dokazima koji govore suprotno’.

Talk

Talk je prirodni mineral, koji se vadi iz zemlje i sastoji se od magnezija, silikona, kisika i vodika. Naširoko se upotrebljava u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu, poput talk pudera kako bi upio vlagu, prevenirao grudanje i poboljšao osjet proizvoda.

Nora Freeman Engrstrom, profesorica prava na Sveučilištu Stanford nije uključena u slučaj u Missouriju, kaže da je malo vjerojatno da će nagrada od 72 milijuna dolara preživjeti Žalbeni sud.

‘Presude velikih sudova, imaju tendenciju da se nadvladaju tijekom žalbenog postupka i očekujem da će se to dogoditi i ovdje’, rekla je.

Presuda od ponedjeljka ‘ne sluti na dobro za Johnson & Johnson’ jer se suočava s još najmanje 1.200 tužbi na čekanju i moguće još na tisuće tužbi, rekla je.

‘Ovaj je slučaj jasno predvodnik, i jasno je da je porota vidjela dokaze i pronašla ih uvjerljivima’, rekla je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.