Izrael odobrio lijek koji prevenira HIV zarazu

Izraelsko ministarstvo zdravlja odobrilo je profilaksu prije izlaganja (PrEP), program za sprečavanje prijenosa HIV-a u utorak, što je Izrael stavilo u jednu od prvih zemalja da provodi ovaj program.

PrEP uključuje zdrave, no visoko rizične ljude da uzimaju lijekove koji značajno smanjuju rizik od zaraze HIV-om. Knesset, Povjerenstvo za socijalnu zaštitu i zdravstvo, pod vodstvom Kulanu MK Eli Alalouf o temi su raspravljali u utorak, piše The Jerusalem Post.

Dr. Yuval Livnat, ravnatelj izraelskog AIDS Task Force-a rekao je da iako se svatko može zaraziti HIV-om, nitko ne može zanemariti činjenicu da su muškarci koji imaju seksualni odnos s drugim muškarcem najosjetljivija skupina i dio najveće skupine u opasnosti.

Dok mnogi homoseksualci koriste kondom, oni koji ga ne koriste trebaju PrEP kako bi prevenirali zarazu, dodaje Livnat. Mnogi heteroseksualci koji ne upotrebljavaju kontracepciju su u riziku zbog svojih navika i oni takvu zaštitu također trebaju.

Lijekovi će se dijeliti u bolnicama i klinikama za AIDS koje služe homoseksualcima, pored klinika zdravstvenog osiguranja. Ministarstvo će uskoro odlučiti hoće li dati taj lijek za one koji ubrizgavaju i teške droge i ženama u visokom riziku.

Dr. Hila Elinav, stručnjakinja za AIDS kaže da je uzimanje Truvade prije nezaštićenog spolnog odnosa učinkovito u preveniranju zaraze HIV-om. Oni koji uzimaju lijek trebaju biti pod liječničkim nadzorom, jer lijek može uzrokovati komplikacije.

Dr. Gal Wagner, liječnik u LGBT klinici u Gan Meir u Tel Avivu dodao je: ‘Imamo sve medicinske i društvene alate da izbrišemo epidemiju HIV-a i oni uključuju PrEP. Wagner navodi da američki Centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija prihvaćaju lijek.

San Francisco, koji ima stopu HIV-a sličnu kao Izrael, jedan je od rijetkih mjesta na svijetu koje već ima programe prevencije koji uključuju lijek koji smanjuje rizik zaraze blizu nule. Lijek je uključen i u francuskom zdravstvenom sustavu te se predstavlja u nekoliko američkih zemalja.

Svaki tjedan tri homoseksualca postaju nositelji HIV-a, a 10% homoseksualaca koji žive u Tel Avivu su nositelji HIV-a.

Stručnjaci kažu da već postoji crno tržište za Truvadu i da je mnogi naručuju iz inozemstva.

‘Homoseksualna zajednica želi preuzeti odgovornost za svoje zdravlje’, kaže Wagner. ‘Trebamo ministarstvo zdravlja da nam pomogne’.

Ido Cohen, predstavnik izraelske organizacije mladih homoseksualaca kaže da bi Truvada trebala biti dostupna i za mlade također.

‘Medicinski timovi u bolnicama moraju biti osposobljeni da budu osjetljivi na one koji dolaze na liječenje jer se boje da će biti izloženi HIV-u’, rekao je.

Alalouf je rekao da će do lipnja postojati radni plan za rješavanje tog pitanja u istospolnoj zajednici. ‘Pozivam ministarstvo zdravlja da predstavi detalje o napretku’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.