Loša komunikacija: Nakić uvodi sat vremena ‘informacija’ između liječnika i pacijenta

Kako bi riješio problem loše komunikacije između pacijenata i liječnika, ministar zdravlja Dario Nakić upravama bolnica poslat će naputak kojima će svoje liječnike obvezati da odvoje sat vremena dnevno za razgovor s pacijentima te obiteljima oboljelih.

Na to ga je potakla kampanja Udruge RODA-e koja je upozorila na ponižavajući odnos liječnika i drugog medicinskog osoblja prema ženama u vrijeme i nakon poroda, no i praksa obitelji pacijenata da su skloni vući doktora za rukav u svako doba, piše Novilist.

‘Jedan od najvećih problema u našim bolnicama je komunikacija, vrlo često zato što liječnik nema vremena za pacijenta. Zato ću u skoro vrijeme donijeti odluku da u svakoj ustanovi zadnji sat radnog vremena bude vrijeme rezervirano za informacije, za razgovor s obitelji i pacijenata s liječnicima’, najavljuje Nakić.
Nakon što obavi svoj dnevni posao, sat vremena razgovora s obiteljima, rođacima i pacijetima rješit će, smatra ministar, mnoge neugodne situacije do kojih dolazi zbog toga što liječnici u radno vrijeme nemaju vremena za razgovor.
Ministrovu najavu podržavaju u Udruzi hrvatskih pacijenata.

‘U rodilištima nije riječ o istom problemu’

Što se rodilišta tiče, ministar Nakić ne misli da se radi o sustavnom problemu koji bi isto tako trebalo rješavati.

‘Teško iz ove pespektive mogu vidjeti kolika je razina tog problema. Interni je nadzor pokazao udio epiziotomije i carskih rezova u rodilištima, a ne i tu dimenziju. Vjerujem u profesionalnost kolega, ali ne sumnjam da ima pojedinačnih ispada, ocjenjuje Nakić.

U Udruzi Roda koja je i pokrenula kampanju za promjenu odnosa prema rodiljama u hrvatskim rodilištima, ne smatraju da bi sat vremena informacija rezerviranih za pacijente mogao riješiti probleme.

‘Ideja nije loša, ali je poanta komunikacije liječnika i rodilja u tome da se moraju poboljšati katastrofalne komunikacijske vještine djelatnika rodilišta. Možemo imati i dva sata informacija dnevno, ali se problem rodilja time ne rješava’, tvrdi Danijela Drandić, predsjednica Udruge.
Rješenje su, smatra, komunikacijski tečajevi za liječnike i zdravstveno osoblje što ih je obećala, ali nije i provela, bivša vlada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.