Kanadski stručnjaci kažu ‘ne’ kolonoskopiji kod probira za rak debelog crijeva

Kanadska Radna skupina za preventivne zdravstvene preglede preporuča da se kolonoskopija ne bi trebala koristiti za praćenje odraslih osoba na rak debelog crijeva.

Umjesto toga, predlažu testiranje na praćenje mikroskopskih količina krvi u stolici, piše Reuters.

Cilj Programa probira za rak debelog crijeva je identificirati i odstraniti polipe koje ponekad mogu postati kancerogeni. Trenutno, svi kanadski programi preporučaju preglede upotrebom ispitivanja stolice, sa testiranjem za otkrivanje okultnog krvarenja u stolici (FOBT) ili fekalni imunokemijski test (FIT).

U ponedjeljak, u časopisu CMAJ kanadska Radna skupina za preventivnu zdravstvenu zaštitu, neovisna komisija kliničara i metodologa, prezentirala je svoje ažurirane preporuke za probir raka debelog crijeva kod odraslih u dobi od 50 godina i starije koji nemaju simptome i koji nisu u visokom riziku za rak debelog crijeva.

Protivljenje kolonoskopiji kao primarnom testu kod probira za rak debelog crijeva proizlazi iz nedostatka dokaza koji bi pokazali da je ova metoda bolja od bilo koje druge metode probira, reklo je stručno povjerenstvo.

Radna skupina čini snažnu preporuku za probira odraslih osoba u dobi od 60 do 74 godine sa metodama FOBT ili FIT svake dvije godine ili fleksibilnom sigmoidoskopijom svakih 10 godina, no slabije preporučuju slični pristup kod odraslih u dobi od 50 do 59 godina. Također, radna skupina ne preporuča ovakve probire za one u dobi od 75 godina i starije, zbog postojećih studija koje ne pokazuju poboljšanje u smrtnosti raka debelog crijeva od takvih pregleda.

Preporuke Radne skupine razlikuju od onih objavljenih u U.S. Prventive Services Task Force u 2008. koje podržavaju upotrebu testiranja za otkrivanje okultnog krvarenja u stolici, fleksibilnu sigmoidoskopiju ili kolonoskopije za probir raka debelog crijeva kod odraslih između 50 i 75 godina.

‘Bez obzira na dob, liječnici primarne zdravstvene zaštite trebaju raspravljati o najprikladnijem izboru testiranja s pacijentima koji su zainteresirani za pregled, a obzirom na pacijentove vrijednosti i preference, kao i lokalnu dostupnost testa’, zaključuju preporuke.

Dr. Robert Smith, potpredsjednik za Cancer Screening pri American Cancer Society, Atlanta, Georgia rekao je:

‘U SAD-u, određeno je da prednost kolonoskopije bude jasno određena, unatoč nedostatku podataka iz mogućih randomiziranih kontroliranih ispitivanja, a kolonoskopski pregled prihvatilo je i američko Multi Society Task Force kao i USPSTF. Međutim, američke smjernice također vide veću prednost od godišnjeg testiranja stolice u odnosu na testiranje stolice svake druge godine’.

‘Novi podaci također vrlo jasno pokazuju da znatan dio odraslih nije spreman proći kolonoskopiju, tako da se i dobiju preporuke – u ovoj bi grupi prošle neopaženo’, rekao je Smith.

‘Podaci također pokazuju da će mnogi od tih odraslih osoba prihvatiti testiranje stolice i tako postići visoku stopu kolorektalnog probira raka u praksi koja zahtijeva pružanje barem mogućnosti za kolonoskopiju ili, idealno, visoko osjetljiv FIT’.

Smith zaključuje: ‘Imamo izreku…najbolji test za probir rak debelog crijeva je onaj koji se napravi’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.