FDA napokon testira hranu na Monsantov pesticid glifosat

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) objavila je da će početi testiranje prehrambenih proizvoda koji se prodaju u SAD-u, a u potrazi za tragovima glifosata.

Monsanto je razvio herbicidni glifosat isprva za američke usjeve te ga prodaje kao Roundup od 1974. Kemikalija je uskoro počela dominirati na tržištu pesticida, da bi u konačnici postala najviše korištena poljoprivredna kemikalija u svijetu, piše Tech Times.

Koliko pesticida ulazi u opskrbu hranom, međutim, bilo je teško odrediti u velikoj mjeri jer su regulatorne zajednice u SAD-u rekle da bi to bilo gubljenje vremena i novca obzirom da je agrokemijska industrija već utvrdila da je dokazala da je kemikalija sigurna (vidi: Znanstvena zajednica EU podijeljena oko učinka glifosata na zdravlje ljudiZnanstvenici okupljeni oko Monsanta osporavaju tvrdnje WHO-a).

Monsanto je rekao da tragovi kemikalije u hrani nisu štetni i da glifosat ne predstavlja nepotreban rizik za ljude i okoliš.

Svjetska zdravstvena organizacija, međutim, obavila je reviziju više od 400 studija u 2015. te ocijenila glifosat, zajedno s insekticidima malationom i diazinonom kao ‘vjerojatno kancerogen za ljude’ u ožujku 2015.

Svjetska zdravstvena organizacija svoju je klasifikaciju temeljila na studijama iz Švedske, Kanade i SAD-a koje pokazuju da su oni koji rade sa pesticidima na bazi glifosata u povišenom riziku od non -Hodgkin limfoma, iako druga opsežna američka istraživanja ovu vezu nisu pronašla (vidi: Američki radnici tuže Monsanto jer su oboljeli od rakaFrancuski sud potvrdio: Monsanto je kriv za kemijsko trovanje).

Uz prevladavajuće korištenje kemikalije i sumnjivim problemima povezanih sa ubojicom korova, stručnjaci su pozvali regulatorna tijela da preispitaju kemijsku toksičnost i da poduzmu neophodne korake kako bi zaštitili ljude od izloženosti ovoj kemikaliji.

‘Životinjske i epidemiološke studije objavljene u posljednjem desetljeću, ukazuju na potrebu za svježim pogledom na toksičnost glifosata’, rekla je grupa istraživača pod vodstvom Johna Peterson Myersa sa Carnegie Mellon University.

‘Regulatorna tijela procjenjuju da se podnošljivi dnevni unosi za glifosat u SAD-u i Europi temelje na zastarjeloj znanosti’.

Izjava Myers i kolega o štetnosti upotrebe pesticida na bazi glifosata i rizicima povezanim s izloženosti objavljena je u časopisu Environmental Health.

Obzirom da FDA ima razvijene usavršene metode za testiranje prisutnosti kemikalija u hrani, agencija sada priprema mjerenje glifosata u – među ostalim namirnicama i kukuruzu, mlijeku, jajima i soji.

Što se Monsanta tiče, kompanija kaže da je uvjerena da je njihov herbicid siguran.

‘Ukoliko FDA krene naprijed s ispitivanjem kemikalije na znanstveno strog način, sigurni smo da će potvrditi sigurnu upotrebu ovog vitalnog alata kojeg poljoprivrednici sigurno koriste širom svijeta’, rekla je glasnogovornica Monsanta Charla Lord.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.