Među tinejdžerima u porastu upotreba hitne kontracepcije

Farmaceuti su primijetili povećanje korištenja hitne kontracepcije među mladima posljednjih deset godina, nova je studija američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Između 2011. i 2013. godine 22% tinejdžerica koje su imale seksualne odnose barem jednom su uzele pilulu za jutro poslije – što je zamjetan porast od 14% između 2006. i 2010. godine i 8% u 2002.
Velik dio rasta hitnih kontraceptiva može se pripisati što su pilule Plan B One Step postale dostupne ‘preko šaltera’ bez dobnih ograničenja u lipnju 2013. Od tada, ljekarne su mogle odlučiti hoće li svoje proizvode staviti na svoje prolaze ili ih držati zaključanima iza pulta, piše Pharmacy Times.

U nekim državama, ljekarnici mogu odbiti pružiti hitne kontraceptive pod prizivom savjesti, koji im omogućuje da odbiju ponuditi određene usluge na temelju osobnih uvjerenje ili vrijednosti.

Osim trendova u upotrebi hitnih kontraceptiva, istražitelji CDC-a ispitivali su seksualnu aktivnost, upotrebu kontraceptiva te trudnoće među tinejdžerima u dobi između 15 i 19 godina između 2011. i 2013. Ovi su podaci stečeni iz Nacionalnog istraživanja obiteljskog rasta, a uključivali su 1.037 djevojaka i 1.088 dječaka.

Jedan od ključnih otkrića je da manje tinejdžera ima seks nego je to bilo prije. Istraživači su otkrili da je 44% tinejdžerica i 47% tinejdžera bilo seksualno aktivno do dobi od 19 godina, što je palo 14% za djevojčice i 22% za dječake u proteklih četvrt stoljeća.

Ukupno, 4.3 milijuna tinejdžerica i 4.8 milijuna tinejdžera koji nikada nisu bili u braku imali su spolni odnos najmanje jednom između 2011. i 2013. godine, prema podacima CDC-a.

Među spolno aktivnim tinjedžerima, 79% djevojčica i 84% dječaka upotrebljavalo je metodu kontracepcije tijekom prvog seksualnog susreta. Najčešće je riječ o upotrebi kondoma, a metoda ‘povlačenja’ i uzimanje oralne kontracepcije iduća su najuobičajenija kontracepcijska ponašanja.

Što su tinejdžeri stariji tijekom prvog seksualnog iskustva, vjerojatnije će upotrebljavati kontracepciju. Gotovo svi (99%) muški tinejdžeri, koji su imali prvi spolni odnos u dobi od 18 godina ili 19 godina upotrijebili su kontracepciju, u usporedbi s 93% tinejdžerica.

Za djevojke koje nisu upotrijebile kontracepciju tijekom prvog spolnog susreta u dobi od 19 godina dvaput je vjerojatnije da će postati majke tinejdžerice od onih koje su koristile kontracepciju.

‘Osim troškova prema javnosti od oko 9.4 milijardi američkih dolara godišnje, rađanje u tinejdžerskoj dobi ima negativne posljedice za psihičko, fizičko i ekonomsko blagostanje mladih majki i njihove djece’, napisali su istaživači.

Manje je djevojaka upotrebljavalo flastere (10% do 2%) i Depo Provera (20% do 15%) (Depo Provera su kontracepcijske injekcije koje sadrže hormon progesteron) između 2011. i 2013. nego između 2006. i 2010. Cijene su ostale otprilike iste za intrauterini uložak (3%) i hormonski implantat (2%).

Oko polovine (54%) tinejdžerica nikada nije koristilo oralne kontraceptive između 2011. i 2013. godine, što se nije značajnije promijenilo od 2002. prema istraživačima.

‘Razumijevanje tih uzoraka i trendova u seksualnoj aktivnosti, upotrebi kontraceptiva i njihovom utjecaju na trudnoću tinejdžerica, može pomoći pružiti kontekst u vezi nedavnog pada stope rađanja američkih tinejdžerica’, zaključili su istraživači.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.