Ovisnost o Facebooku aktivira isto područje u mozgu kao kokain

Beskrajno skrolanje po newsfeedu na Facebooku utječe na naš mozak na sličan način kao i upotreba kokaina, ukazuju rezultati nove studije.

Ovisnost o Facebooku može se pojaviti na skenovima mozga onih koji se ne mogu maknuti od ove stranice, a što utječe na sivu tvar u mozgu na slična način na koji to radi kokain, otkrili su znanstvenici.

‘Impulzivni sustav može se gledati kao akcelerator na automobilu, a inhibitorni sustav kao kočnice’, objašnjava profesor Ofir Turel sa Sveučilišta California State, piše Telegraph.

‘Kod ovisnosti, postoji snažno ubrzanje povezano s impulzivnim sustavom često u kombinaciji s neispravnim inhibitornim sustavom’.

Studenti su zamoljeni da ispune upitnik kojim se procjenjuje u kojoj su mjeri ovisni o društvenoj mreži Marka Zuckerberga, prema studiji objavljenoj u Psychological Reports: Disability and Trauma.

Studentima je potom prikazana serija slika, neke od njih povezane s Facebookom. Tada su upitani da pritisnu gumb kada se slike pojavljuju.

Oni koji su prepoznavali slike s Facebooka i pritisnuli gumb brzo, također su pokazali veoma visoke bodove na testu ovisnosti o Facebooku.

Istraživači su otkrili da Facebook okida aktiviranje amigdale, što pomaže u uspostavljanju značajnosti događaja i emocija, te aktivira striatum koji je uključen u procesuiranje i očekivanje nagrade.

Neki sudionici odgovorili su na Facebook podražaje brže nego su to učinili na prometne znakove.

‘To je zastrašujuće kada o tome razmišljate, obzirom da to znači da korisnici možda odgovaraju na poruke na Facebooku na njihovim mobilnim telefonima prije nego reagiraju na uvjete na cesti, ukoliko upotrebljavaju tehnologiju dok su na cesti’, objašnjava Turel.

Međutim, istraživači su otkrili da spontani sustav u mozgu radi ‘u redu’ za opsesivne korisnike Facebooka tijekom razdoblja praćenja, za razliku od ovisnika o drogama, izvještava Livescience.

‘To je dobra vijest, obzirom da to znači da se ponašanje može korigirati s tretmanom. Nagađamo da ovisničko ponašanje u ovom slučaju proizlazi iz niske motivacije za kontrolom ponašanja, koja je dijelom zbog relativno benignih društvenih i osobnih posljedica prekomjerne upotrebe tehnologija, u usporedbi s, recimo, ‘zloupotrebom tvari”, rekao je Tural.
‘Ovisnici o Facebooku i Twitteru pate od simptoma odvikavanja’, otkrili su znanstvenici. Također, više su ovisni o duhanu i alkoholu, tvrde.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.