Kanabis ne uzrokuje tjeskobu i depresiju

Kanabis ne povećava rizik od razvoja tjeskobe i depresije, rezultati su nove studije.

Dugo postoji rasprava oko potencijalne veze lijeka kanabisa s problemima mentalnog zdravlja. Velika studija prošle je godine otkrila da jedan od četiri slučaja psihičkih stanja, kao što je shizofrenija, može biti izravna posljedica pušenja jake sorte kanabisa, poznate kao skunk.

No, grupa znanstvenika s Columbia University, temeljem pregleda 35. 000 odraslih Amerikanaca nije pronašla vezu između kanabisa i tjeskobe ili/i depresije, piše Telegraph.

Istraživači su pregledavali prevalenciju marihuane među sudionicima, a potom su, tri godine kasnije, procijenili stope mentalnog zdravlja sudionika.
Studija je otkrila da će korisnici kanabisa češće postati ovisni o drugim tvarima, primjerice da postanu alkoholičari ili pušači duhana.

Korisnici kanabisa imali su povećan rizik od razvoja konzumacije alkohola i poremećaja droga uključujući ovisnost o nikotinu.
Oni koji su koristili kanabis imali su tri puta veću vjerojatnost da imaju problema s alkoholom, a dvaput više da će pušiti cigarete.

U radu, objavljenom u JAMA Psychiatry autori su napisali: ‘Naša studija pokazuje da je upotreba kanabisa povezana s većom učestalosti i incidencijom poremećaja vezanih za upotrebu tvari.

‘Ovi nepovoljni psihijatrijski rezultati trebali bi se pažljivo uzeti razmatranje naročito u kliničkoj skrbi i politici planiranja’.

Industrija kanabisa postaje velik posao u SAD-u, gdje su mnoge države legalizirale marihuanu.

Dr. Amir Englund, postdoktorand na psihofarmakologiji na Institutu za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost na King’s College London rekao je: Trenutna studija je opsežna studija koja istražuje učinke korištenja kanabisa na buduće probleme poput tjeskobe, depresije i ovisnosti o alkoholu i drogama.

‘Otkriveno je da je upotreba kanabisa povezana s povećanim rizikom od ovisnosti prema alkoholu, kanabisom i drugim drogama kasnije u životu. No, kanabis nije povezan s tjeskobom ili depresijom’.

‘Naravno da je studija poput ove u nemogućnosti utvrditi uzročnost između upotrebe kanabisa i kasnije ovisnosti o drogama, samo da postoji veza’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.