Razvija se cjepivo koje će u tijelu uništavati opioide

SAD je trenutno upletena u epidemiju opioidnih lijekova koji su uključeni u 28.647 smrtnih slučajeva u 2014. godini, što je povećanje od 200 posto u odnosu na 2000. godinu.

Iako su istraživači razvili lijek protiv bolova koji se teže može zloupotrijebiti kao i lijekove koji smanjuju učinak opioda kada se čovjek predozira, trenutno na tržištu ne postoji ništa što bi zaustavilo učinak opioida uopće, piše Popular Science.

Sada se tim istraživača nada da će to promijeniti.

Naime, grupa znanstvenika razvija cjepivo koje bi moglo blokirati opioidni osjećaj ‘high’ i iskorijeniti želju pacijenta da ga (opioid) ponovno traži. Istraživanje je objavljeno u časopisu Angewandte Chemie.

U studiji, istraživači su radi s lijekom fentanil, opioid koji se prodaje u snažnim dozama na ulici i odgovoran je za povećanje slučajeva predoziranja.
Istraživači su neznatno promijenili sadržaj na molekuli fentanila, dok su strukturu ostavili netaknutu kako bi je imunološki sustav još uvijek mogao prepoznati.

Kroz period od šest tjedana, miševima je molekula ubrizgana tri puta, poput cjepiva u ponovljenoj imunizaciji. Na kraju perioda, istraživači su otkrili da je bilo nemoguće da miševi postanu ‘high’ bez obzira na to koliko im je fentanila dano ubrizgano.

Kada su istraživači pregledavali uzorak krvi miševa i kombinirali je da fentanil molekulama u Petrijevoj zdjelici, antitijela su ubila molekule droge, što je navelo istraživače da vjeruju da bi mogli zaustaviti drogu u krvnim žilama i prije nego dođe do mozga. Mjesec dana kasnije, većina cijepljenih miševa preživjelo je letalne doze lijeka.

Budući da je imunološki sustav toliko precizan, fentanil cjepivo ne bi eliminiralo osjećaj ‘high’ kod drugih opioida poput heroina ili oksikodona.

To je dobra stvar ukoliko pacijent treba painkiller za medicinske svrhe, no to isto tako znači da ovisnik i dalje može postati ‘high’ ako se fentanil miješa s drugim opioidom, kao što je često kada se kupuje ilegalno.

U budućim studijama istraživači se nadaju da će testirati mješovito cjepivo za fentanil i heroin.

Dok ova otkrića pokazuju da je cjepivo fentanil obećavajuće, nije sasvim spremno za upotrebu na ljudima.

No, istraživanje možda baš dolazi u pravo vrijeme, kako je predsjednik Barack Obama zatražio od Kongresa više od jednu milijardu američkih dolara za borbu protiv opioidne epidemije.

Priliv novih sredstava možda znači da će više znanstvenika raditi zajedno kako bi brže razvili cjepivo za opioide.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.