FDA odobrio hitni status za imunoterapiju raka mjehura

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je hitni status lijeku farmaceutske kompanije AstraZeneca – durvalumab za liječenje raka mjehura.

Hitni status znači da taj lijek dobiva prioritet u postupcima pred FDA i dodjeljuje se za lijekove koji mogu donijeti preokret u liječenju teških bolesti ili za lijekove za koje prva istraživanja pokazuju da će donijeti veliki iskorak u terapiji, piše Hina.

Eskperimentalni lijek AstraZenece pripada tzv. PD-L1 terapiji u kojoj se protiv raka bori jačanjem imunološkog sustava. Tvrtka proučava durvalumab i za liječenje raka pluća, glave i vrata, želuca, gušterače, jetre i tumora krvi.

I druge svjetske kompanije poput Bristol-Myers Squibba, NovartisaMercka i Rochea intenzivno rade na razvijanju nove moćne metode imunoterapije malignih bolesti.

U okviru imunoterapije, koja je u fazi kliničkih ispitivanja, stanice imuniteta pacijenta genetski se modificiraju tako da mogu prepoznati i napadati tumorske stanice.

Ta vrsta liječenja CAR T stanicama, genetski modificiranim bijelim krvnim stanicama koje sadrže antitijela za stanice raka, kod pacijenata za koje nisu više postojale nikakve druge metode liječenja dovela je u nekim slučajevima i do potpunog nestanka tumora, kod nekih i na dulje vrijeme.

CAR T stanice kruže godinama po organizmu neprestano tražeći tumorske stanice, no uočene su i teške nuspojave.

Kod trećine pacijenata kojima se daju CAR T stanice pojavljuju se teške upalne reakcije i vrućice opasne po život zbog toga što modificirane T stanice tako brzo uništavaju toliko tumorskih stanica.

Drugi razlog za zabrinutost je ta što T stanice koje napadaju čvrste tumore poput onih na plućima ili bubrezima mogu neselektivno napadati i zdrave stanice koje sadrže iste proteine koji su meta antitumorske terapije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.