Stidne uši indikator su spolno prenosivih infekcija poput klamidije

Pubične/stidne uši ili Phithirius pubis ili ‘rakovi’ prozvane su kao jedna od najvažnijih spolno prenosivih bolesti, ali rijetko se danas spominju u istraživanjima.

Kada su u studenom 2015. znanstvenici upozorili na rastuću popularnost aplikacija za spojeve poput Tindera i Happn-a u kontekstu opasnosti koju donose u vidu porasta slučajeva seksualno prenosivih infekcija, nitko nije slutio da će ta brojka danas iznositi 750.000 korisnika, Tindera samo, koja je zahvaćena ovom uobičajeno ignoriranoj seksualno prenosivoj bolesti.

Pubične/stidne uši ili Phithirius pubis ili ‘rakovi’ prozvane su kao jedna od najvažnijih spolno prenosivih bolesti, ali rijetko se danas spominju u istraživanjima. Razlog tomu su možda manji zdravstveni problemi povezanih s njima. Stidne su uši doduše jedan od najstarijih parazita koji inficiraju ljude, a smatra se da su prisutni oko 10.000 godina, piše Tech Times.

Što su stidne uši?

Stidne uši velike su tek 1.5 milimetara, a zovu se rakovi zbog svog izgleda. Imaju velike pandže, osmišljene da se drže za stidne dlake. Iako ne žive dulje od mjesec dana, ženska uš može položiti oko 30 jaja.

Ne skaću, niti ne lete, no mogu se kretati od jedne osobe do druge putem izravnog kontakta. Mogu se tako prenijeti tijekom spolnog odnosa.

Stidne uši i seksualno prenosive infekcije

Stidne uši nisu poznate da uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme. Ne povezuju se s niti jednom bolesšću koju uzrokuju mikrobi.

Nakon što se zarade, stidnim je ušima možda potrebno i do nekoliko tjedana prije nego razviju simptome. Obzirom da se pretežno hrane ljudskom krvi, mogu uzrokovati iritaciju kože, svrbež i crvenu oteklinu oko zahvaćenog područja, iritaciju, crni otisak na rublju ili male točkice krvi na koži.

‘Međutim, postoji dokaz da stidne uši mogu biti indikator drugih spolno prenosivih infekcija, poput klamidije’, rekao je dr. Cameron Webb.

‘Ova nas je veza dovela do prijedloga da te uši mogu biti ‘kanarinci u rudniku ugljena’ za seksualno promiskuitetne segmente zajednice i zdravstvene rizike s kojima se suočavaju’.

Kako se stidne uši liječe

Dobra je stvar da su stidne uši liječive. Postoje insekticidne kreem, losioni i šamponi. Neke opcije tretmana zahtijevanje primjenu lijeka na zahvaćenim područjima, no ponekad, savjetuje se da se koristi po cijelom tijelu. Za prevenciju ponovne zaraze spolni bi partneri isto trebali biti tretirani. Kondom ne pomaže.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.